Kazan är en av värdstäderna för Fotbolls VM. Från stadens historiska centrum, Kreml, syns den nybyggda arenan längst bort vid horisonten
1 av 3
Kazan är en av värdstäderna för Fotbolls VM. Från stadens historiska centrum, Kreml, syns den nybyggda arenan längst bort vid horisonten. Foto: Maria Persson Löfgren /Sveriges Radio.
Hemmalaget Rubin Kazans nya fotbollsarena ligger brevid hockeylaget Bars sportarena
2 av 3
Hemmalaget Rubin Kazans nya fotbollsarena ligger brevid hockeylaget Bars sportarena. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Maria Persson Löfgren på Kazans fotbollsarena.
3 av 3
Maria Persson Löfgren på Kazans fotbollsarena. Foto: Sveriges Radio.

Fotbolls-VM sätter Kazan på kartan

8:32 min
  • Nedräkningen till fotbolls-VM i Ryssland pågår, världsmästerskapen inleds den 14:e juni.
  • De olika städerna har varit olika effektiva i att bygga nya arenor och bli klara med förberedelserna.
  • Kazan som är huvudort i den ryska delrepubliken Tatarstan hade sin arena klar redan för fyra år sedan och den har redan haft flera stora internationella tävlingar.

Fotbolls VM i Ryssland ses främst som en möjlighet att sätta Kazan på kartan, ekonomiskt är det inte någon fördel för själva arenan, säger arenans chefsekonom när vår korrespondent gjorde en rundtur.

Pampigt, påkostat och testat med beröm godkänt av internationella fotbollsförbundet FIFA. Kazans fotbollsarena rymmer 45 000 åskådare på läktarna under öppen himmel.

Arenaguiden Fatima klädd i röd jacka sätter igång en video på storbildsskärmen för att ge oss besökare ännu mer information om stadens stolthet, den fyraåriga arenan.

Här får ni se en kort video om vår stadion, vill ni ha den på engelska eller ryska, frågar Fatima och får svaret ryska. Hon har precis låtit oss komma in via en rödfärgad tunnel, samma väg som spelarna vid sommarens

Fotbolls VM kommer springa in när den första matchen spelas i Kazan 16:e juni mellan Frankrike och Australien. Gräset lyser grönt under mängder av stora strålkastare. Utanför arenan finns en mer än 4000 kvadratmeter stor tv skärm med High definition kvalitet , som här beskrivs som världens största utomhus tv.

Inne i omklädningsrummen visas de bekväma röda skinnfåtöljerna där spelarna kan koppla av, välordnade skåp för skor och kläder, nybyggda stora duschar och där finns till och med särskilda bönerum för olika religioner.

För Kazan är just en stad där religionerna samsas, islam och moskéerna dominerar, men här finns också ryskortodoxa kyrkan. Att visa staden och den ryska tatariska delrepubliken som ett föredöme när det gäller samarbetet mellan religionerna är också viktigt även om det handlar om sport.

– Titta på de åtta pelare som bär upp taket på stadion. Den byggdes på tre år mellan 2009 och 2013 och bygget kostade

14,5 miljarder rubel (drygt två miljarder kronor), fortsätter Fatima.

Pengarna kom ur den federala budgeten och till skillnad från en del andra av de nya arenorna som byggts inför Fotbolls VM hölls tidsplanen i Kazan. Här har det varit färre skandaler kring bygget. Och även om det blev dyrare än planerat, så var det värre i St Petersburg. Där rapporterades slavliknande förhållanden för byggarbetarna och bygget blev nära fyra gånger så dyrt med 43 miljarder rubel nära 7 miljarder kronor). Men arenan rymmer fler åskådare med 68 000.

Med statliga pengar ur federala budgeten har arenorna till Fotbolls VM byggts, men kostnaden för att driva dem måste städerna själva klara. I början har den lokala delrepubliken stått för budgeten, men den minskas gradvis ned och tanken är att arenorna ska bli självbärande.

Bulat Litvinov har det ekonomiska ansvaret för arenan i Kazan:

– Stadion ligger på republikens budget, men för varje år sedan den blev klar 2013 minskar anslaget och vi måste hitta egna inkomster, säger Litvinov.

– Så om vi talar om finanserna för stadion när det gäller Fotbolls VM så är det bara en kostnad för oss, inte någon inkomst. Ekonomiskt lever vi inte på Fotbolls VM, men det kan ge oss en bra image internationellt och nya perspektiv, fortsätter Bulat Litvinov.

För att klara kostnaderna för arenan, som har 40 permanent anställda, har Kazan både haft stora sportevenemang och kulturevenemang sedan arenan blev klar.

Stadens fotbollslag Rubin Kazan har gjort stadion till sin hemmaarena, det syns i omklädningsrummen där spelarnas märkeskalsonger ligger prydligt ihop vikta på hyllorna.

Kazan brukar kallas för Rysslands sportstad med framgångsrika lag inom fotboll, hockey och bandy. De senaste åren har staden satsat stort på nybyggda idrottsanläggningar.

Och det behövdes efter det förfall och brister, som präglade Sovjettidens sportanläggningar.

Nära en halv miljon barn tränar nu fotboll gratis med Rubin, som är en klubb med resurser. Rubins ungdomsverksamhet eller akademin, som den kallas är den största i Ryssland.

– Kazan är en av Europas vackraste städer, en öppen naturskön stad och inga konflikter mellan olika folk eller religioner, en stad där det finns en blandning, säger fotbollslagets pressansvarige Michail Stepanov. Han hävdar att det inte är svårt alls att locka utländska spelare till Kazan.

– De kommer alla hit med sina familjer här finns en av Rysslands bästa internationella skolor, som undervisar på engelska och det är lätt att bo här, fortsätter Stepanov.

Laget har en före detta Djurgårdare bland de utländska spelarna.

– Emil Bergström ja men han är just nu utlånad till Schweiz , säger Stepanov. Han är en toppen kille, som gillar Kazan och hade många vänner här, bland annat i hockeylaget där det fanns svenskar, fortsätter han.

Han spelade ett år i Kazan innan han lånades ut, för att tränarna tyckte så, förklarar Stepanov. Så nu har laget inga svenskar, men spelare från Spanien och Schweiz bland annat.

Tillbaka på den nybyggda fotbollsstadion frågar Fatima om vi kan räkna upp städerna där fotbolls VM kommer avgöras i sommar.

Världsmästerskapet hålls i elva städer i Ryssland på tolv arenor, kom igen så räknar vi upp dem, säger hon. Vilka är det förutom Kazan ? Saransk, Moskva, Nisjnij Novgorod, Samara, St Petersburg, Volgograd, Kaliningrad, Sotji, Jekaterinburg och Rostov vid Don.

Det svenska laget spelar sina första matcher i Nisjnij Novgorod, Jekaterinburg och Sotji.

– I Kazan kommer sex matcher spelas, säger Fatima, fyra ur gruppspelet och två från finalerna.

Bland fotbollstokiga ryssar klagas över höga biljettpriser och svårigheter att få tag på biljetter, sen de släpptes. Samtidigt finns en enorm förväntan i framförallt städer som Kazan, som hoppas bli mer kända för utländska besökare, VM ses som en chans att locka nya turister och visa upp ett nytt Ryssland, ett rikare och mer utvecklat än den stereotypa bild, som ryssar upplever att människor har i väst.

Matchbiljetterna kommer ge gratis tågtransporter mellan städerna och lokalt på tunnelbanor och bussar. Städerna har rustats generellt med bättre skyltning på engelska och unga ryssar kommer i sommar ha jobb som speciella turistvärdar, på samma sätt som Fatima redan jobbat i tre år med att visa runt turistgrupper i arenan i Kazan.

Säkerhetsapparaten är också stor, det märks redan i Kazan, alla besök till arenan är noga reglerade, ingen kan bara spontant gå runt och titta, utan alla besökare kontrolleras lika rigoröst som på en flygplats.

De avslutande finalerna spelas i St Petersburg och Moskva. Evenemanget pågår till 15:e juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista