elev skriver prov i matematik
Regeringen har bestämt att nationellla prov ska vara hälften så många. Foto: Henrik Montgomery/TT
STUDIO ETT TISDAG 9 JANUARI

De nationella proven blir hälften så många

11 min
  • Nationella prov på gymnasiet ska från och med nu bara vara hälften så många, det har regeringen bestämt. Orsaken är att elever och lärare känner sig stressade.
  • Det här är helt fel väg menar liberaleras partiledare Jan Björklund, som kallas regeringens syn på kunskap för "flummig".
  • Debatt i Studio Ett mellan Jan Björkund och gymnasieminister Anna Ekström (S).

– Huvudskälet är att lärarna har en tuff arbetssituation och är hårt pressade av administration. Ett annat skäl är att den psykiska ohälsan har ökat bland unga, säger gymnasieminister Anna Ekström.

Före detta utbildningsminister Jan Björklund tycker att det är flummigt att ta bort nationella prov och menar att det kommer att minska likvärdigheten och sänka kraven i skolan.

– Kunskapsprov är ingen onödig administration. Det är en central del i undervisningen. Att unga upplever psykisk press kan inte vara ett skäl att sänka kunskapsnivån, säger Jan Björklund.

Gymnasieminister Anna Ekström håller inte med om att de sänker kunskapsproven genom att minska anatalet obligatoriska nationella prov från sex till tre.

– Kraven och förväntningarna ska vara kärleksfulla och höga.  I den svenska skolan har vi över hundra nationella delprov, nu blir det 97. Skälet till det är att vi vill att lärarnas arbetstid ska gå till undervisning.

Om Alliansen vinner valet kommer man återinföra sex obligatoriska prov på gymnasiet.

– Det här beslutet är det första som en alliansregering kommer att riva upp, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista