flyktingbarn
Arkivbild: Flyktingbarn. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Sagor hjälper barn som flytt från krig

8:43 min
  • Imad Elabdala flydde till Sverige från kriget i Syrien. Han är i grunden ingenjör och fick också jobb som det när han kom till Sverige.
  • För några år sedan lade han det yrket åt sidan för att ägna sig åt att försöka hjälpa barn som flytt krig.
  • Nu har han med hjälp av bland annat psykologer skrivit boken "Sarahs resa" som är tänkt att fungera som terapi för flyktingbarn.

– Sarah i boken är en flicka som tittar på världen på ett positivt sätt och som kan tala med naturelementen, med vinden, havet och solen. De förklarar för henne hur man kan bearbeta svårigheter och fortsätta vidare och nå sina drömmar, säger Imad Elabdala.  

– De här barnen har gått igenom så mycket i livet, de har förlora sitt hemland, förlorat nära, flytt hit och behövt hitta sin egen identitet och plats i det nya landet.

– De har gått igenom många trauman. Genom metaforerna får vi dem att förstå hur problemet fungerar och att de inte är ansvariga för vad som hänt. Det blir ett verktyg som är baserat på KBT som hjälper dem att bearbeta det de varit med om.

Hur ska boken användas?

– Den ska användas i skolorna som ett verktyg för att hjälpa barn att bearbeta sina egna trauman. Men den riktar sig också till svenska barn för att de ska förstå flyktingbarnens upplevelser. Det här är riktig integration. Inte att någon hjälper någon utan att se världen i varandra, för de ska bygga framtiden tillsammans, säger Imad Elabdala.

Hur stort är intresset för boken?

Stort. Vi har fått beställningar från 13 länder, senast från Kanada. Och det växer hela tiden i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista