Mohammad Rashad al Shaaben
Mohammad Rashad al Shaaben Foto: Jalal Lalouni/Sveriges Radio

Då strandad i Turkiet nu flykting i Sverige

6:34 min
  • 2015 blev syriska flyktingen Mohammad Rashad al Shaaben lurad på alla sina pengar av en smugglare och då strandad i Turkiet.
  • Han lyckades med det som då verkade omöjligt för honom, att ta sig till Europa. Idag bor han i Nacka utanför Stockholm och fokuserar på andra hinder.
  • Hör Mohammad Rashad al Shaaben i ett reportage av Jalal Lalouni.

Det är eftermiddag och jag träffar Mohammad Rashad al Shaaben på hans boende i Nacka utanför Stockholm när han har några lediga timmar mellan förmiddagens svenskstudier och kvällens jobbpraktik.

– Vi är 30 personer som delar på köket men varje person har ett eget rum med badrum. Mitt rum är 12 kvadratmeter.

Första gången jag intervjuade Mohammad Rashad al Shaaben var sommaren 2015, i turkiska Mersin. I Turkiet fanns då närmare 2 miljoner syriska flyktingar och hundratusentals av dem hade sökt sig till hamnstaden Mersin, många med siktet inställt på att nå Europa via Medelhavet.

Mohammad Rashad som var en av alla dessa syriska flyktingar hade lämnat Syrien 2011, när revolten som sedan blev till inbördeskrig bröt ut, och han hade via Dubai och Jordanien tagit sig till Turkiet för att därifrån resa vidare till Italien.

För en överfärd till Europa hade han betalat 5500 dollar men han blivit lurad på pengarna. Han var fast där i Turkiet, i väntan på att få ihop nya pengar till en ny resa, och en båtfärd som potentiellt kunde vara livsfarlig. Den faran satte han då i relation till det han varit med om under de år som gått sedan han lämnade Syrien och han sa att han inte alls var rädd.

– I fyra år har jag flyttat från land till land, från hem till hem, från hotell till hotell. Fyra år utan att se min familj, fyra år utan att komma nånstans. Så jag är inte rädd," sa Mohammad Rashad al Shaaben sommaren 2015 på strandpromenaden i Mersin. Då visste han inte när och om han skulle lämna Turkiet och i så fall vilket land han skulle ta sig till.

Som överenskommet skickade jag honom en länk till intervjun jag gjorde men fick inget svar förrän i slutet av oktober då det kom ett kortfattat mejl om att han några dagar tidigare hade kommit till Sverige.

Vägen till Sverige hade gått via Grekland och inte Italien. En båtresa från västra Turkiet till Grekland var billigare, och det blev den vägen. Tre gånger stoppades båten av polisen och när de väl kunde göra överfärden var de 55 personer ombord på en gummibåt gjord för betydligt färre som i timmar var ute på havet i mörkret innan gryningen.

– Det var mycket svårt, vi var många.

I oktober 2015 peakade antalet syriska flyktingar till Sverige och Mohammad Rashad al Shaben var en av totalt 13000 syriska asylsökande som kom till Sverige under den höstmånaden. Det har hunnit bli två år i Sverige varav ett i Sala. Efter att han fick uppehållstillstånd blev han placerad i ett boende i Nacka utanför Stockholm och även om han säger att han trivs i Stockholm och att det finns fler jobbmöjligheter här så kan han sakna den Västmanländska orten.

– Svenskar i en liten stad kan man träffa och äta med men här Stockholm är det mycket svårt. Alla arbetar hela tiden och har inte tid. Men i Sala har jag många kompisar och jag åker dit fortfarande på helgen. Jag tänker att de är min familj.

Syrien kommer han inte återvända till och Mohammad Rashad al Shaaben ser sin framtid i Sverige idag. Om hans fokus för två år sen var att ta sig till Europa så kretsar allt kring jobb idag. Ett arbete skulle förutom att skapa möjligheter till boende och försörjning också innebära att hans tillfälliga uppehållstillstånd skulle kunna permanentas, säger han.

– Jag är nöjd här i Sverige men du måste vänta länge för att få jobba. Jag är nöjd med det är väldigt svårt att få jobb här.

Vad är viktigast för dig nu?

– Viktigast är att få jobb.

Mohammad Rashad som är utblidad engelsklärare säger att han valde Sverige eftersom han tänkte att det är ett land där många kan engelska och eftersom storbritannien inte var något möjligt alternativ för honom. I framtiden vill han jobba som lärare igen men han tror att tar alldeles för lång tid att nå dit så han siktar på att hitta jobb i restaurangkök så länge och han har fått en tillfällig praktik kvällstid.

Han visar mig runt i restaurangköket och matsalen där gästerna äter.

– Jag trivs bra och hoppas att jag efter praktiken ska få jobb. Om jag inte får jobb så ska jag utbilda mig för att kunna få jobb som kock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista