Fentanylrester i liten plastpåse. Plåster som använts som drog.
Fentanylrester. Plåster som använts som drog./Arkivbild Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Överdoser av Fentanyl ökar i Karlshamn

9:15 min
  • Fentanyl och olika varianter av preparatet dödar fler och fler och den här typen av droger är på väg att gå om heroin som den dödligaste drogen i Sverige.
  • Det säger man på Rättsmedicinalverket. En del av de här drogerna, som inte är narkotikaklassade i Sverige, är lagliga både att köpa och använda - trots att de kan vara livsfarliga.
  • I Karlshamn har fyra unga män dött när de överdoserat olika typer av fentanylpreparat. Hör reportage av Inger Arenander

Vi har ovanligt stora antal dödsfall i gruppen 16-29 år och dessa ungdomar har avlidit på grund av överdosering med oxicodon och fentanyl, i kombination eller var och en för sig. Detta har hänt bara i år och det är en ordentlig ökning jämfört med tidigare år, säger Peter Valverius.

Peter Valverius gör bedömningen att minst ett 50-tal ungdomar i Karlshamn har fastnat i beroende av opioiderna och det år han talar om är 2017. Opioiderna, som kan vara mycket beroendeframkallande, är lätta att få tag på, säger Peter Valverius som är både överläkare på beroendekliniken i Karlshamn/Karlskrona och en av Blekinges tre chefläkare. Han tycker att utvecklingen är oroande.

Vi ses på en kursgård en bit från Ronneby där han är på en landstingskonferens. Det är beckmörkt ute och de berömda visenter som lever i gårdens säkerhetsinhägnade park syns inte till.

Peter Valverius har bara spekulationer om VARFÖR användningen av opioider ser ut att öka, som att de är lätta att få tag på, eller att människor söker tröst när livet känns tungt:

- Det finns ett klart samband mellan tillgång och användning. Det finns gott om dessa preparat. Internet fixar det inom loppet av någon dag och får man upp ett kontaktnät inom gatumarknaden för narkotika då tar det inte många minuter innan man har det man vill ha. Så det finns quick fixes som dock har stora nackdelar.

Ingen av Peter Valverius patienter är beredd att berätta i radio om sitt beroende av opioider. Det är stigmatiserat och svårt för dem, säger han.

Landstinget samarbetar med länsstyrelsen, kommunen och polisen i Blekinge för att försöka förebygga narkotikabruket och bromsa det alla ser som en oroande ökning av tillgången till farliga preparat.

Karlshamns kommunpolis Kikki Dyrvold ser samma tendenser som läkaren Peter Valverius, men från ett annat håll:

- Vi ser ju inte att narkotikaanvändningen har ökat, men preparaten har ändrats. När det gäller de beslag vi gjort i år (2017) så är cannabisharts och narkotikaklassad medicin i samma nivå. Det har det inte varit tidigare. Det har ju varit cannabisharts mest vi tagit tidigare, men nu är det på samma nivå.

- Vad har ni sett för förklaringar till att det är så här?

- Man kan ju spekulera och jag tror att människor, unga vuxna, mår sämre idag. Det är högre krav. Man kanske tar en snabbare väg för att försöka må bra och hamnar i drogerna då, säger Kikki Dyrvold.

Kikki Dyrvold och hennes poliskolleger har förbättrat samarbetet för att hitta narkotikan, säger hon när vi möts en tidig morgon över en kopp kaffe i en hotellfoajé i Karlshamn.

- Jag tycker att det är en stor medvetenhet hos mig och mina kollegor. Vi är bekymrade att det är fler preparat som är lättillgängliga, farliga preparat, jättefarliga, till exempel fentanylet som folk dör av. Det värsta med de här drogerna, oxicontinet till exempel och fentanyl, är att brukarna upplever sig må så bra väldigt av det att de inte är motiverade att få behandling och sluta med drogen. Då vill man inte heller avslöja sin källa varifrån man få drogen, säger Kikki Dyrvold.

Kommunpolisen Kikki Dyrvold samarbetar med kommunens folkhälsostrateg Jenny Andersson. I Rådhuset vid Stortorget i Karlshamn, där Jenny Andersson har sitt tjänsterum, står kaffe och pepparkakor framdukat redan i foajen och kommunens personal är bänkad för att lyssna på högstadieelevernas luciakonsert. Jenny Anderssons arbete är inriktat en hel del just mot skolan:

- Det som oroar mig kring detta är att fentanylen och oxycontinet är så oerhört starka preparat. De är väldigt beroendeframkallande och väldigt lika heroin. Fentanylen kan vara betydligt starkare än heroin. Det är väldigt svårt att sluta för du utvecklar ett väldigt starkt beroende väldigt fort och även en väldigt hög toleransnivå omgående, säger Jenny Andersson.

Det faktum att så pass många i Karlshamn utvecklat ett beroende av preparaten och att flera har dött tar myndigheterna på allra största allvar, säger Jenny Andersson, men vet inte så mycket om brukarna:

- De som använder den här typen av preparat, den gruppen av människor, går inte riktigt att identifiera. Det är så stor skillnad mellan dem. Det kan vara människor som inte ens är kända av oss sen tidigare. Vi ser ingen röd tråd i användandet av de här nya preparaten, säger Jenny Andersson.

Det bekräftas av Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket. Han är på väg till USA när vi talas vid på telefon. Enligt verkets färskaste siffror dog 74 personer förra året på grund av överdosering av fentanylanaloger, varianter av fentanyl. Då är årets två sista månader inte medräknade.

Robert Kronstrand:

- Dödsfallen som vi hade 2017, de har kommit från alla rättsmedicinska enheter i Sverige. Det är väldigt blandad ålder, så jag tror inte att man kan säga att det finns någon särskild trend, utan det förekommer i hela Sverige och det förekommer bland personer som är unga och relativt gamla, över 50, 60 år gamla.

74 döda i Sverige 2017 i fentalynöverdoser ska jämföras med 34 döda 2015 och inga dödsoffer alls 2014. Det förekom sju typer av fentanylanaloga preparat förr året i Sverige, enligt Robert Kronstrand. De är på väg att gå om heroin som de dödligaste preparaten i landet:

- Det man inte ska glömma bort är att heroin är olagligt. De här fentanylanalogerna, när de börjar säljas, är ju inte det.

Så det är en laglig handel. Det är inte något brott att vare sig inneha dem eller att bruka dem och det ju vara en sporre för en del individer i alla fall att man kan få det här ruset utan att begå något brott.

Flera av preparaten är inte narkotikaklassade. Om de vore det skulle en stor del av den öppna handeln med dem försvinna, tror Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket.

Jenny Andersson, folkhälsostrategen i Karlshamn föreslår en ändring av postlagen:

- Det finns såna bitar som man inte kommer åt. Även fast det kommer in ett paket där man kan ha misstanke om att det finns narkotika i paketet, så är sekretesslagstiftningen så stark att det finns ingenting som postombud som man skulle kunna göra.

Där ser jag att man skulle kunna utveckla det, men det kräver en förändring av lagen, säger Jenny Andersson.

Kommunpolisen Kikki Dyrvold håller med om att postlagen borde ändras, bland annat på grund av internethandeln:

- Ja, det skulle underlätta samverkan med tull och post och oss. Och sen just det här med straffskärpning för försäljning och innehav i försäljningssyfte, till exempel och även att inte legalisera personligt bruk som det finns på förslag från vissa politiska håll - av cannabis då men cannabis det är ju faktiskt kanske en av inkörsportarna att pröva andra droger.

Peter Valverius, överläkaren på beroendekliniken i Karlshamn och Karlskrona, mailade en bild inför vårt möte om nya starka opioider orsakat fyra människors död i Karlskrona förra året.

Bilden föreställde tre apor som håller för ögonen, öronen och munnen och skulle illustrera attityden hos en del beslutfattare, enligt Peter Valverius:

- Missbruk, beroende är inte högt uppe på agendan nu. Psykisk sjuklighet klättrar på agendan, men missbruk och beroende är något som många känner sig maktlösa inför. Det finns en pessimism om man kan hjälpa dessa människor och bland många beslutsfattare, både på politisk nivå och andra nivåer, så prioriteras beroendevården resursmässigt dåligt, säger Peter Valverius, överläkare och en av Blekinges tre chefläkare.

Preparaten köps ofta på nätet och användarna kan inte vara säkra på vad de innehåller eller hur starka de är. Jenny Andersson tror att 

Peter Valverius är väl medveten om läget i USA där beroende av opioider utvecklats till en nationell tragedi och tiotusentals människor dör varje år i överdoser av preparat som är mer kraftfulla än heroin och morfin. Han vill inte vara alarmistisk, säger han, men i Blekinge pågår ett samarbete för att förebygga och bromsa användningen där.

Tendensen av ökad användning finns på fler håll i Sverige. Robert Kronstrand, som är toxikolog på Rättsmedicinalverket, beskriver farligheten med att feldosera fentanylvarianter och riskerna med okända preparat.

Enligt siffror från Rättsmedicinalverket orsakade fentanyler 34 personers död i Sverige år 2015. 2017 i oktober var siffran 74 döda. Det syns inget särskilt mönster bland dem som avlidit, säger Robert Kronstrand, annat än att majoriteten är män:

Rättsmedicialverket analyserar inte vad utvecklingen i Sverige beror på, men Robert Kronstrand påpekar att flera av fentanylvarianterna inte är narkotikaklassade och därmed inte olagliga att köpa, bruka eller inneha - till skillnad från till exempel heroin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista