Donald Trump
Arkivbild Foto: Evan Vucci/AP
STUDIO ETT 12 JANUARI

Hur går det för USA:s migrationspolitik?

11 min
  • I USA skapar president Trump rubriker igen - i ett möte i Vita Huset om migrationsfrågor ska presidenten ha kallat länder i Afrika för "shithole countries".
  • Kommentaren har väckt starka reaktioner från många håll. Även presidentvänliga medier uttrycker oro för hur det kan påverka en migrationspolitisk överenskommelse. 
  • Hör Dag Blanck, professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS), samt Fernando Arias, korrespondent i New York.

– Trump har själv förnekat att han använde den här formuleringen, men senatorn i Illinois, Richard Durbin, som var med på mötet säger att han sade det flera gånger under mötet, säger Fernando Arias, New York-korrespondent.

– Det är chockerande uttalanden, men inte oväntat för Trump, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier. Hans kandidatur byggde mycket på att ifrågasätta Obamas legitimitet, han hävdade att Obama var född i Kenya.

– Relationen mellan svarta och vita ligger som ett sår i den amerikanska historien och här trampar Trump hela tiden fel, säger Dag Blanck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista