Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på pressträff efter sitt tal på Folk och Försvars årliga rikskonferens.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på pressträff efter sitt tal på Folk och Försvars årliga rikskonferens. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Pirater avlyssnade Folk och försvar – igen

8:43 min

Ett hundratal personer på Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2015 avlyssnades av Ung pirat, Piratpartiets ungdomsförbund, med hjälp av ett falskt wifi-nätverk. I år gjorde Ung Pirat det igen, skriver dt.se.

Enligt Ung Pirat anslöt sig mellan 80 och 100 personer till nätverket "Gratis Gästis Högis" under konferensen.

– Man skulle kunna tro att folk som inbjuds till Folk och försvar hade bättre koll. Inte minst sedan vi gjorde samma sak 2015, säger ungdomsförbundets ordförande Rebecka McNeill till tidningen.

Ung pirat skulle ha kunnat följa vad politiker och journalister, och experter på cybersäkerhet, gjorde på nätet i realtid, påpekar McNeill.

– Våra avsikter är goda, men andra med onda avsikter kan också göra detta. Då hade de kunnat se och lagra vad dessa gäster sökte information om på nätet, hur de surfade och interagerade. Detta är farligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista