Tobakskiosker i Jakarta säljer gärna cigaretter till barn.
1 av 9
Tobakskiosker i Jakarta säljer gärna cigaretter till barn. Foto: Johan Bergendorff / SR
– Cigaretterna får mig att koppla av, säger 11-åriga Bimo Satrio i Jakarta.
2 av 9
– Cigaretterna får mig att koppla av, säger 11-åriga Bimo Satrio i Jakarta. Foto: Johan Bergendorff / SR
– Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga, berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en Indonesisk organisation mot rökning.
3 av 9
– Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga, berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en Indonesisk organisation mot rökning. Foto: Johan Bergendorff / SR
Indonesien har infört varningsbilder på cigarettpaketen, men oftast är det en bild på en man som blåser belyst rök ur munnen och i bakgrunden syns några döskallar.
4 av 9
Indonesien har infört varningsbilder på cigarettpaketen, men oftast är det en bild på en man som blåser belyst rök ur munnen och i bakgrunden syns några döskallar. Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr. Tri Maharani överläkare på Dungus lungsjukhus i Madiun
5 av 9
Dr. Tri Maharani överläkare på Dungus lungsjukhus i Madiun överläkare på Dungus lungsjukhus i Madiun berättar att många av hennes klasskompisar på mellanstadiet började röka då för 35 år sedan. Nu är de döda. Foto: Johan Bergendorff / SR
– Det finns 4 miljoner tobaksbönder i Indonesien och de flesta har barn som hjälper till vid skörden, påpekar Esti Wahyuni som är undersökande journalist och gjorde research för rapporten från HRW om de tobaksförgiftade barnen.
6 av 9
– Det finns 4 miljoner tobaksbönder i Indonesien och de flesta har barn som hjälper till vid skörden, påpekar Esti Wahyuni som är undersökande journalist och gjorde research för rapporten från HRW om de tobaksförgiftade barnen. Foto: Johan Bergendorff / SR
Jag får ofta huvudvärk och mår illa när jag skördar tobak på familjens fält, berättar 14-åriga Hayati på ön Madura i Indonesien.
7 av 9
Jag får ofta huvudvärk och mår illa när jag skördar tobak på familjens fält, berättar 14-åriga Hayati på ön Madura i Indonesien. Foto: Johan Bergendorff / SR
Tobaksbonden Sunar på Madura måste be sin 14-åriga dotter hjälpa till med skörden trots att hon blir nikotinförgiftad. Han har inte råd att anställa vuxna tyvärr.
8 av 9
Tobaksbonden Sunar på Madura måste be sin 14-åriga dotter hjälpa till med skörden trots att hon blir nikotinförgiftad. Han har inte råd att anställa vuxna tyvärr. Foto: Johan Bergendorff / SR
Sonja von Eichborn på Unfairtobacco som följer tobakens globala påverkan på människor och miljö
9 av 9
Det troligt att nikotinförgiftade barnarbetare plockat tobaken till svensksålda cigaretter, säger Sonja von Eichborn på Unfairtobacco som följer tobakens globala påverkan på människor och miljö. Foto: ©Nathalie Nizette / Sveriges Radio

Indonesiska barn blir sjuka av tobak

9:04 min

Andelen rökare minskar i de flesta länder på jorden. Men inte i Indonesien där har istället antalet högstadiekillar som röker cigaretter fördubblats och är nu över 40 procent. De globala tobaksjättarna satsar hårt på att locka fler unga att börja bolma. Dessutom blir tusentals barn i Indonesien blir niktoninförgiftade av att skörda tobak i familjejordbruk som sedan säljs till multinationella tobaksbolag och kan hamna i cigaretter som säljs i Sverige.

Bimo Satrio 11 år med en cigg i mungipan, klädd i svarta jeans, blå jeansskjorta och keps bor i ett slumområde i centrala Jakarta. Han säger att hela hans familj röker så ingen bryr sig.

Bimo Satrio gillar smaken av det inhemska cigarettmärket Gudang Garam, rökningen får honom att koppla av. Han är lite rädd för att bli sjuk säger han, men när han försökte sluta så blev suget för stort.

– Det är lätt att få tag på cigaretter säger Bimo Satrio, ingen kioskägare har hittills vägrat sälja till honom. Fast han är liten och spenslig och man egentligen ska vara 18 år för att få köpa.

Det är många av eleverna som kommer hit och handlar bekräftar en tobakshandlare jag besöker i ett stånd intill en högstadieskola.

41 procent av indonesiska pojkar mellan 13-15 röker, men än så länge bara 3,5 procent av flickorna. I Sverige ligger motsvarande siffra på 10 procent både bland killar och tjejer. För indonesiska killar är ciggen en del av vuxenblivandet. Nästan sex av tio män röker i landet, en av de högsta siffrorna i världen.

För några år sedan blev en video på ett kedjerökande småbarn från Sumatra viral.

2-åriga Aldi Rizal rökte 40 cigaretter om dan, men när han var fem år fick han terapi av en barnpsykolog och är nu rökfri. Indonesiska myndigheter lovade då krafttag för att rädda andra barn, men inget hände. Antalet mellan- och högstadieelever som röker har fördubblats de senaste 20 åren och tredubblats bland lågstadie- och dagisbarnen berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en organisation mot rökning.

Tobaksindustrin kan göra nästan vad som helst här i landet, förklarar Lisda Sundari. Cigaretter säljs styckvis för 50 öre, det har många barn råd med och överallt finns affischer som visar hur cool och framgångsrik man blir om man röker. Men invänder jag, de stora tobaksjättarna med British American tobacco och Philip Morris i spetsen som köpt upp lokala bolag, de säger ju att de inte riktar sig till barn.

– Det är inte sant, hävdar Lisda Sundari. Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga.

Indonesien är ett Disneyland för tobaksindustrin enligt  rapporter. De har extremt stort inflytande över indonesiska politiker vilket gjort att landet är ett av få i världen som inte skrivit på WHOs tobakskonvention där alla effektiva åtgärder listas som bör införas för att på sikt stoppa rökning globalt.

Hittills har tobakskonventionen fått 55 miljoner personer att sluta röka, men en granskning av nyhetsbyrån Reuters visar industrin bedriver en omfattande hemlig lobbykampanj för att få svaga länder som Indonesien att inte följa efter. Andra läckta dokument har slagit fast att bolagen känt till i åtminstone 50 år att deras produkter ger kunderna hjärt- och lungsjukdomar och cancer, men att de gjort sitt yttersta för att så tvivel om detta.

Allra viktigast för att få folk att fimpa är att höja kostnaden kraftigt på cigarettpaketen. Indonesien har ett av de lägsta prisen i världen.

Tobak är en extrem förlustaffär för staten, säger Lisda Sundari. Indonesiska hälsodepartementet har räknat ut att rökningen kostar samhällsekonomin 300 miljarder kronor om året i ökade vårdkostnader och förtidiga dödsfall, det motsvarar en fjärdedel av hela statsbudgeten och det är fyra gånger mer än man drar in på tobaksskatten.

Indonesien har infört varningsbilder på cigarettpaketen, men oftast är det en bild på en man som blåser belyst rök ur munnen och i bakgrunden syns några döskallar. Antagligen ska den säga att man dör av att röka, men bilden signalerar snarare att mannen gör nått coolt. Att han är en Marlboroman.

Jag far förbi Gudang Garams enorma cigarettfabriker i Kediri på östra Java. Företaget som gör cigaretterna som 11-åriga Bimo Satrio inte kan sluta röka. Med i bilen sitter doktor Tri Maharani som är överläkare på Dungus lungsjukhus i Madiun. Hon är uppvuxen här intill fabrikerna och vittnar om att många av hennes klasskompisar på mellanstadiet började röka då för 35 år sedan. Nu är de döda.

Indonesiska regeringen vill öka tobaksproduktionen i landet med minst fem procent om året enligt en tidigare plan, vilket hittills stoppats av högsta domstolen, men förslaget fortsätter att diskuteras i parlamentet som ett sätt att skapa fler jobb, fast branschen bara står för en halv procent av jobben i landet.

Och vad indonesiska politiker helst inte vill prata om är de tusentals barn som blir nikotinförgiftade av att plocka bladen på sina föräldrars och grannars fält. Ytterligare ett sätt som tobaksindustrin bidrar till barns ohälsa.

– Jag brukar hjälpa mina föräldrar att plocka och vika tobaksbladen när det är skörd, berättar 14 åriga Hayati, och då får jag ofta huvudvärk.

Hayati blir illamående av tobaken när hon jobbar med skörden, bekräftar hennes pappa Sunar, och då brukar jag att be henne att vila lite. Jag har inte råd att anställa vuxna tyvärr.

Familjen bor i en liten by på ön Madura nordost om Java. Human Rights Watch intervjuade 132 barn till indonesiska tobaksbönder 2016 och konstaterade i en rapport att hälften hade tydliga tecken på nikotinförgiftning som också kan ge kräkningar, yrsel, kramp, diarré eller oregelbunden hjärtrytm.

Svett och fukt på bladen gör att nikotinet tränger in via huden in i blodet och ger samma nivåer som om man rökt många cigaretter (green tobacco sickness).

Industrin har lovat ta med frågan i sitt hållbara tobaksprogram, men bolagen har fortfarande inte full koll på om tobaken som de köper upp via mellanhänder plockats av barn som dessutom hanterar farliga bekämpningsmedel utan skyddsutrustning, enligt Människorättsorganisationen.

– Det finns 4 miljoner tobaksbönder i Indonesien och de flesta har barn som hjälper till vid skörden, påpekar Esti Wahyuni som är undersökande journalist och gjorde research för rapporten om de tobaksförgiftade barnen.  

Vilka långtidseffekter nikotin- och bekämpningsmedelsförgiftningen har på barnen har ingen undersökt, men att nikotin påverkar unga hjärnor negativt är väl känt och människorättsorganisationen varnar för ökad risk för lungproblem, cancer, depression, nervskador och fertilitetsproblem.

Cigaretter som säljs i Sverige kan mycket väl ha gjorts på tobak som plockats av nikotinförgiftade barn i Indonesien, eller i Kazakstan, Malawi, Tanzania, Zimbawe, Brasilien, Bangladesh eller USA som har samma problem enligt flera rapporter. Störst på svenska cigarettmarknaden är JTI Sweden. Bolaget uppger att man köper en mindre andel tobaksblad från Indonesien via externa leverantörer och att avtalsvillkor säkrar att inga barn plockat tobaken.

Men enligt den tyska organisationen Unfairtobacco som följer tobakshandelns avtryck på människor och miljö globalt.

– Det är troligt att nikotinförgiftade barnarbetare plockat tobaken till bolagets svensksålda cigaretter, säger Sonja von Eichborn på Unfairtobacco.

- Garantier kan bara ges med egna kontrakterade odlare som kontrolleras och som får rimligt betalt så de har råd att betala vuxna att jobba på fälten. Allt annat är ett PR-trick, tobaksbolagens program mot barnarbete handlar mest om marknadsföring och image, det du sett på tobaksfälten i Indonesien stämmer, hävdar Sonja von Eichborn från Unfairtobacco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista