Fahed Sabah, ägare Forum café i Mosul
1 av 7
Fahed Sabah, ägare Forum café i Mosul Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Fahed Sabah, ägare Forum café i Mosul.
2 av 7
Fahed Sabah, ägare Forum café i Mosul Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Vy cafe (alla tittar på poesiuppläsning)
3 av 7
Vy cafe (alla tittar på poesiuppläsning) Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Fahed Sabah med sin fru o tvillingsöner inne i caféet.
4 av 7
Fahed Sabah med sin fru o tvillingsöner inne i caféet. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Vy cafe.
5 av 7
Vy cafe. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Ahmed al Rahhal, 23 år, poet
6 av 7
Ahmed al Rahhal, 23 år, poet Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Mosul
7 av 7
Mosul Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
STUDIO ETT TORSDAG 22 FEBRUARI

Bokcafé i Mosul inger hopp om framtiden hos unga

9:59 min
  • Förödelsen i Västra Mosul är total. Men på andra sidan Tigrisfloden, i Östra Mosul som är förhållandevis mindre drabbat, har restauranger och caféer åter öppnat. 
  • Efter IS styre, då män och kvinnor inte kunde mötas på offentliga platser, ses caféet nu som ett slags revolution. 
  • Hör utrikesreportage av Cecilia Uddén.

Det stinker verkligen här, liklukt och förruttnelse. Det här är den del av gamla stan som ligger närmast tigrisfloden i östra mosul. Här går det inte ens att se att det har stått några hus, allt ligger i spillror, jag ser en barnsko, en nallebjörn o nästan snubblar över liken. Det är IS krigare som legat o ruttnat i sju månader.

Ett nöjesfält. Och ett pariserhjul, som symbol för hoppet där på andra sidan floden. Och där - i östra mosul, finns också en plats där i stort sett alla jag möter andas hopp. Det är bokkaféet Forum på Universitetsgatan.

Väggarna är täckta av bokhyllor och i låga soffor sitter just nu ett 20-tal unga män och kvinnor, framförallt studenter och forskare från universitetet som ligger ungefär en kilometer längre ner för samma huvudväg. Och gemensamt för nästan alla här är att de svarar : JAG LÄSTE när jag frågar vad de gjorde i Mosul under IS treåriga skräckvälde.

Just på det här caféet lever alla upp till den gamla det gamla arabiska talesättet som lyder: Egypten skriver, Libanon publicerar, och Irak läser. Härinne på caféet ser jag den unge universitetsprofessorn som tog initiativ till att rädda de böcker som IS inte hunnit bränna upp. Och den unge poeten som skriver gatupoesi på dialekt men ändå säger att hans favorit är den klassiske irakiske 900-talspoeten Mutanabbi.

Och Caféägaren, Fahed Sabah, berättar att hans läsande under IS började inom det egna området, maskinlära, Fahed var på väg att bli doktorand före IS, men sen började han läsa annat:
– During this peiod I was reading - in my field, mechanical engineering, heat and mass. If you want to change.

Sen blev det böcker om islams historia, filosofi, litteratur, och jag tänkte att om man vill förändra något, så är läsandet det kanske viktigaste, säger Fahed. Ny kunskap, nya insikter, det var därför jag började drömma om ett bokkaffe, säger Fahed Sabah. Och när IS besegrats, lånade jag pengar av vänner och övertalade jag min fru att sälja sina smycken så att vi kunde starta ett bokkaffe.

Cafe forum är redan en succé. Fullt med unga människor, män och kvinnor som sitter blandat och läser eller diskuterar. Något som var fullständigt otänkbart under IS könssegregerade ockupation, då kunde man inte hänga på café, män och kvinnor i samma lokal. Vi blev piskade om vi gick ut på gatan utan ansiktsslöja OCH handskar, säger 27-åriga Marwa som sitter här i en brun plyschsoffa och äter tårta.

Hon bevittnade själv hur hennes väninna piskades för att hon gått ut på gatan utan manlig följeslagare. Jag ville ingripa, säger 27-åriga Marwa, men mina föräldrar hindrade mig.

Marwa läste romaner om omöjlig kärlek under IS ockupation. Och nu säger hon att hon känner sig fri, kan gå ut ensam, sitta på bokcaféet ensam. Mina föräldrar är liberala, säger hon, men de tjatar om att jag ska gifta mig, alla mina systrar är gifta, men jag är så lättad över att vi blivit av med IS, så jag har gift mig med mig själv, säger Marwa som är lång, mager och har ett slags gyllene sjal över håret och grön ögonskugga.

– Då under IS, drömde vi om ett ställe som det här bokkaféet, säger Marwa.

En ung man som inte vill berätta vad han heter, säger att han läste poesi under IS för att skapa skönhet i det fula. Och att han laddade ner Wikipedia för att ha tillgång till uppslagsverket offline när IS skar av internet. – Wikipedia blev min bästa vän, säger han.

Café Forum i Mosul ordnar också seminarier, konserter och poesikvällar.

Och högtalarsystemet tycks alltid ha det där lite irriterande men väldigt populära EKOT påslaget.

Den 23-årige poeten Ahmed Al Rahal, läser en dikt som handlar om att det är dags att sluta lyssna på och ta order av män, om att låta kvinnor bestämma - och om Mosuls unga hjältar, de som inte gick i skolan men som deltog i motståndet.

Ahmed har en gammaldags mörkblå militärjacka med guldknappar och epåletter på sig, genomtänkt frisyr och välklippt designskägg - allt förbjudet under IS - och han berättar att han tillhörde motståndet under skräckväldet. Han sammankallade hemliga möten. Och med risk för livet skickade han och hans kamrater upplysningar till den irakiska armén om var IS-krigare befann sig. De smugglade ut människor ur Mosul. Men själv stannade han kvar hela tiden, säger han.

Nu när vi blivit av med IS känner jag mig pånyttfödd, säger Ahmed Al Rahal och pekar på sin klädsel och sitt ansade skägg. Vi var döda, nu har vi fått ett nytt liv.

27-åriga magra Marwa har ätit upp sin tårta, men hon vill inte bli fotograferad, det vill nästan inga irakiska kvinnor i Mosul. Men hon pratar gärna om sin framtidsoptimism. Den unga generationen kommer att förändra Mosuls framtid. Vi led under IS, men vi har vunnit så mycket, säger hon. Vi är starkare idag, vi har en ung generation som är beredd att hjälpa andra, röja i rasmassor, ge hemlösa skydd, utan någon egen vinning. Detta hade inte hänt om vi inte utsatts för IS, säger hon.

Vi är så vana vid att Irak bara är korrupt, att alla politiker i Bagdad är falska, de utnyttjar systemet och ställer upp till val bara för att kunna sko sig och bli rika. Men det jag ser här i Mosul, bland oss unga, är något annat. Solidaritet, självuppoffring. Det är vår generation som kommer att förändra ett ruttet system, tror Marwa:

– All den korruption vi är vana vid att se i Irak, alla falska politiker i parliamentet, alla som inte gör annat än sko sig på systemet, så är den unga generationen i Mosul hoppet för framtiden, säger Marwa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista