Den 7/3 2015 anfölls 6-årige Baraka Cosmas Rusambo av män som högg av hans hand med en machete för att sälja som magisk medicin. Ett flertal män anhölls inklusive nära släktingar som ansvariga för dådet.
1 av 5
Den 7/3 2015 anfölls 6-årige Baraka Cosmas Rusambo av män som högg av hans hand med en machete för att sälja som magisk medicin. Ett flertal män anhölls inklusive nära släktingar som ansvariga för dådet. Foto: Under the Same Sun
En helare i trans i Dar es Salaam Tanzania. Han har aldrig föreslagit eller gett medicin med kroppsdelar från en albino, utan bara örtmedicin och från hönor.
2 av 5
En helare i trans i Dar es Salaam Tanzania. Han har aldrig föreslagit eller gett medicin med kroppsdelar från en albino, utan bara örtmedicin och från hönor. Foto: Johan Bergendorff / SR
Ett flertal avlidna albiner har skändats i sina gravkistor och kvarlevorna stulits enligt juristen William Maduhu på Under the Same Sun.
3 av 5
Ett flertal avlidna albiner har skändats i sina gravkistor och kvarlevorna stulits enligt juristen William Maduhu på Under the Same Sun. Foto: Johan Bergendorff / SR
Daniel Thobias på patientorganisationen Mukikute har träffat en HIV-positiv man som fick uppdrag av en helare att hugga av fingret på en liten pojke med albinism för en medicin som kunde bota aids.
4 av 5
Daniel Thobias på patientorganisationen Mukikute har träffat en HIV-positiv man som fick uppdrag av en helare att hugga av fingret på en liten pojke med albinism för en medicin som kunde bota aids. Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr Mpoki Ulisubisya, statssekreterare på Tanzanias hälsodepartement tycker regeringen gjort ett bra jobb för att skydda medborgare med albinism.
5 av 5
Dr Mpoki Ulisubisya, statssekreterare på Tanzanias hälsodepartement tycker regeringen gjort ett bra jobb för att skydda medborgare med albinism. Foto: Johan Bergendorff / SR
STUDIO ETT ONSDAG 16 MAJ

Mördande sol och med grannar som lemlästar

William: En dag kommer minnet av övergreppen mot oss med albinism att blekna
7:57 min
  • Hundratals människor som fötts med albinism har dödats eller lemlästats i Östafrika de senaste tio åren i tron att deras kroppsdelar kan bli ingredienser i ett undergörande elixir.
  • Men starka protester från människorättsorganisationer och FN har också satt stark press på politiker att skydda medborgare som saknar hudpigment bättre och i Tanzania verkar det ha gett resultat.
  • Hör reportage av Johan Bergendorff, utrikeskorrespondent med uppdrag att bevaka globala hälsofrågor.

I ett plåtskjul i Dar es Salaam, möter jag en traditionell helare, eller häxdoktor om man så vill, som just gått in i trans för att bli budbärare åt andevärlden. Han är klädd i svart-vit-röda byxor och tunika i mystiska mönster och en hatt med pärlband och snäckor. På väggen hänger kalebasser, en vit höna ligger bunden i ett hörn och en kittel står redo över en eld. Ur helarens strupe kommer gutturala läten som hade han ett vilddjur inne i kroppen.

Mer än hälften av tanzanierna söker vård och råd hos medicinmän. Daniel Thobias från patientorganisationen Mukikute sitter med under seansen. Han berättar om en HIV-positiv man han mött som råddes av en helare att skära av fingret på ett grannbarn i tvåårsåldern med albinism för att bli botad från aids.

Den hiv-positive mannen gjorde som helaren sa, och den lilla pojken med albinism blev en av hundratals offer i Tanzania som fått kroppsdelar avskurna i tron att de är magiska och antingen botar eller ger tur i ett politiskt val eller gör en rik. Men sedan några år har rättsväsendet i Tanzania prioriterat de här brott och den HIV-sjuke förövaren åkte därför fast och sitter nu i fängelse, men får samtidigt riktig medicin som håller HIV-viruset i schack.

Innanför höga murar med taggtråd och sträng bevakning finns den internationella hjälporganisationen Under the Same Sun, som vill stoppa diskriminering och våld mot personer med albinism. De flesta som jobbar här har fötts med det ärftliga tillståndet och saknar pigment, så de är alla måltavlor för personer som vill lemlesta dem. En kroppsdel kan inbringa hundratusentals kronor.

William Maduhu är jurist på Under the Same Sun och har albinism. Han hör ofta när han går på stan folk som viskar till varandra, där går en bra affär, och känner sig som ett villebråd. William Maduhu är 28 år och ogift. Att finna en flickvän som inte själv är albino är svårt. De flesta familjer vägrar acceptera en sådan svärson. Personer med albinism kallas ofta spöken, eller vita hundar, vita kor. Det är svårt att få jobb, eller ens gå i skolan. Många föräldrar gömmer de bleka barnen. Män lämnar sina fruar för att de tror att hon varit otrogen med en vit man.

– Visst har Tanzaniska regeringen gjort en hel del för att skydda medborgare utan pigmentering sedan det blivit känt att minst 77 personer med albinism dödats i landet senaste decenniet och hundratals ytterligare förlorat kroppsdelar, säger William Maduhu. Barn har flyttats från byarna in till särskilda hårdbevakade albinocenter i städerna där de lever åtskilda från släkt och vänner.

– En del föräldrar uppger falska mobilnummer så att de inte kan bli nådda och verkar glada att vara av med sitt barn med annorlunda utseende, enligt William Maduhu.

Barn har inte haft besök på 10 år berättar William Maduhu, själv har han inte haft kontakt med sin familj sedan högstadiet. Hur det påverkar på lång sikt är svårt att veta, men det är i alla fall få som mördas sedan tre år. Istället är det ett obarmhärtigt solsken som dödar flest tanzanier med albinism.

Utan skyddande pigment i huden får man snabbt cancer. Tanzanias regering har lovat gratis solkräm med maxfaktor till landets runt 20 000 personer med albinism eftersom många inte har råd att köpa jälva när de lever på några kronor om dagen, men på landsbygden har det varit svårt att få tag på tuberna, säger William Maduhu.

Enligt hjälporganisationen Standing Voice dör 98 procent av alla tanzanier med albinism av hudcancer före 40-års åldern. Och eftersom vanföreställningen att albinokroppsdelar är värda sin vikt i guld fortfarande är vitt spridd bland befolkningen så har ett nytt problem uppstått.

Ett antal avlidna personer med albinism har skändats i sina gravkistor och deras kvarlevor sålts på svarta marknaden. Familjerna tvingas nu begrava sina anhöriga under betonglock eller kremera liken hemma.

Ett 30-tal personer har hittills fällts för att ha dödat och lemlästat albiner i Tanzania, men många går fria, enligt juristen William Maduhu, till exempel för att personer med albinism ofta är synsvaga och domstolarna inte trott deras vittnesmål när de pekat ut släktingar och grannar som gärningsmän på rösten.

I huvudstaden Dodoma träffar jag hälsoministerns närmaste man, statssekreteraren och narkosläkaren Mpoki Ulisubisya. Han tycker att den tanzaniska regeringen gjort mycket för att stoppa slakten av människor med albinism i landet och hävdar att det inte varit några dödsfall på fyra år. Han får medhåll av FN:s albinoexpert Ikponwosa Ero kring den positiva utvecklingen men som också konstaterar att diskrimineringen fortfarande är utbredd.

Åtminstone en person med albinism har dödats i Tanzania också de senaste fyra åren och ytterligare 25 attacker har utförts enligt rapporter från människorättsorganisationer. Situationen är dessutom allvarlig i grannländerna. I Malawi har staten därför förbjudit häxdoktorer och helare, men den vägen vill inte den tanzaniska regeringen gå.

– Vi kontrollerar och utbildar hellre helarna, säger Mpoki Ulisubisya. Så att de vet vad de får göra och vilka kunder de måste skicka vidare till sjukhus.

Seansen är klar. Det har börjat regna på plåttaket hemma hos häxdoktorn. Andarna blev sura att jag kom dit och ställde frågor förklarar hans andetolk. Men jag fortsätter ändå.

Har du någon gång gett en medicin som kräver människooffer?

– Nej ingen kund har någonsin frågat. Jag ger bara folk örtmedicin och besvärjelser och ibland offrar jag en höna, förklarar helaren.

William Maduhu på Under the Same Sun, tycker att situationen förbättrats avsevärt de sista åren för landets albiner och han tror att det kommer en dag under hans livstid när Tanzanias tjugotusen personer med albinism inte längre behöver känna sig ständigt rädda för sina medmänniskor och att minnet av de grymma övergreppen bleknar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".