Vigdís Finnbogadóttir - världens första demokratiskt valda kvinnliga statschef

9:57 min
  • 1980 blev Vigdís Finnbogadóttir vald till Islands president, och därmed historisk.
  • 88 år gammal är hon fortsatt aktiv. Bland annat kämpar hon för att bevara världens språkliga mångfald.

Medan kaffekopparna klirrar ursäktar sig Vigdís Finnbogadóttir med att det var länge sedan hon pratade skandinaviska, som hon kallar det. Den är en blandning av hennes skoldanska och den svenska som hon sög i sig när hon bodde en kort tid i Sverige i mitten av 1950-talet. Då hade hon redan hunnit studera franska och fransk litteratur vid Sorbonneuniversitet i Paris, och hennes liv har i hög grad präglats av kärleken till de många språken. Att förstå utländska språk handlar om mycket mer än att bara lära själva orden, säger hon.

Vigdís Finnbogadóttir är den första goodwillambassadören för språklig mångfald hos FN-organet Unesco. 2001 startade Islands universitet Vigdís Finnbogadóttir-institutet för främmande språk, och när jag nu träffar den 88-åriga damen är det i institutets hus som invigdes i fjol. Hon kallar huset "ett mirakel".

Det är smickrande att det kallas Vigdís hus, säger den tidigare presidenten.
Här inne möter hon sig själv som 50-åring. På en vägg i huset finns en stor bild från juni 1980. Vigdís Finnbogadóttir står leende på en balkong med armen om sin då åttaåriga dotter. Nedanför balkongen har hundratals människor samlats för att se och höra sin nyvalda president, som då sa så här:

Man ska komma ihåg att Islands president inte är en politiker. Snarare kan man se presidenten som en slags folkvald kung eller drottning som ska representera och samla det isländska folket. den politiska rollen är begränsad till att skriva under lagar och initiera regeringsförhandlingar efter ett val.
Fortfarande kallas hon ibland "Islands drottning", Vigdís Finnbogadóttir. Det glittrar av liv i hennes ögon, hon talar energiskt och känns superklar i knoppen. Kroppen är däremot lite märkt av ett benbrott i våras. När vi promenerar tillsammans tar hon min arm som stöd, Vigdís säger med ett leende att hon nu måste lära sig att gå igen, 87 år efter att hon lärde sig det första gången.

Det var Islands starka kvinnorörelse på 1970-talet som ledde fram till att Vigdís Finnbogadóttir blev världens första demokratiskt valda kvinnliga statschef. Hon hade nyss slutat som teaterdirektör på Reykjaviks stadsteater och menar att hon blev närmast tvingad in i en kandidatur av personer som absolut ville ha en kvinna som president. Själv planerade hon egentligen att starta en barnteater.

Vigdís Finnbogadóttir blev vald till Islands president, världens första kvinnliga president, och alldeles särskilt minns hon stödet från isländska sjömän och fiskare.

På tal om sjömän så var de med under den enskilda händelse som Vigdís Finnbogadóttir har starkast minnen av från sina 16 år som president. En oktobernatt 1995 drog ett väldigt snöskred in över den västisländska byn Flateyri och dödade 20 personer.

Vigdís Finnbogadóttir blir lite blank i ögonen när hon minns tragedin och försöken att trösta.
Hon hamnade i internationellt fokus 1986, som värdinna för toppmötet i Reykjavik mellan USA:s president Reagan och Sovjetunionens ledare Gorbatjov. Det var en besvikelse för värdinnan att mötet inte ledde fram till ett faktiskt nedrustningsavtal mellan supermakterna, men ändå kom Reykjavik-mötet att symbolisera en slags början på slutet för det kalla kriget.

Ja, när språkälskaren Vigdís Finnbogadóttir träffade världens två mäktigaste män passade hon naturligtvis på att prata om språk. Bland annat riktade hon viss kritik mot Gorbatjov för att Sovjetmedborgarna inte fick lära sig engelska så att de kunde ta in information från väst.

Att Island blev det första landet att välja en kvinnlig statschef har nog haft åtminstone viss betydelse för kvinnornas starka ställning i landet, enligt Vigdís Finnbogadóttir.
På en vägg inne på språkinstitutet som bär hennes namn finns upptryckt citat av och om den nu 88-åriga före detta presidenten. När jag ber henne att välja ut ett av citaten så handlar det just om hennes roll för landets kvinnor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista