Sabine Sten, Uppsala Universitet, Kristiina Pekkola, Svenska Judoförbundet, och Peter Nyvall, som demonstrerade fallövningar i Studio Ett.
Sabine Sten, Uppsala Universitet, Kristiina Pekkola, Svenska Judoförbundet, och Peter Nyvall, som demonstrerade fallövningar i Studio Ett. Foto: Kim Berglund / Sveriges Radio

Äldre lär sig falla med hjälp av judo

8:18 min

Benskörhet har blivit en av Sveriges vanligaste folksjukdomar där hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av männen drabbas av minst en fraktur under sitt liv som beror på att skelettet blivit skörare. Svenska judoförbundet har nu engagerat sig och håller kurser där äldre lär sig att ramla på rätt sätt när olyckan väl är framme.

- Mycket av det vi jobbar på med de äldre är att inte vara rädd för att ramla, för att är man rädd så ramlar man oftare, säger Kristiina Pekkola, ordförande Svenska Judoförbundet.

Genom att öva på fallteknik så kan man minska antalet skador hos äldre, det menar Svenska judoförbundet som tillsammans med bland annat PRO håller kurser i fallteknik.

- Är man rädd blir man också stel och då gör man sig mer illa. Till exempel blir ju onyktra personer som ramlar mindre skadade för att de är alldeles mjuka i kroppen.

Benskörhet har blivit ett allt vanligare problem i och med att våra levnadsvanor har ändrats dramatiskt från stenåldern fram till i dag, berättar Sabine Sten, professor Uppsala universitet.

- Trotts att man inte blev lika gamla som vi blir idag så var man starkare förr enligt våra mätningar på stenåldersskelett, säger Sabine Sten, professor i osteologi vid Uppsala universitet.

Enligt Sabine Sten kan man lära sig ett och annat av de forntida invånarna för att få starkare ben.

 - Stenåldersmänniskorna var utomhus mer än vi och fick i sig mycket D-vitaminer. Man rörde mycket på sig och sen gjorde nog stenålderskosten med nötter och bär mycket för bentätheten.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista