Gruvmotstånd på Österlen

7:20 min
  • Ett brittiskt företag har beviljats undersökningstillstånd för att leta efter mineraler i berggrunden på Österlen.
  • Men beskedet har väckt reaktioner hos politiker, markägare och boende, för det här har ortsborna varit med om förr – och lyckats stoppa.
  • Hör reportage av Linda Evereus.

Hör också Åsa Persson, bergmästare på Bergstaten.

Tidigare i veckan beviljade Bergsstaten undersökningstillstånd – på två platser på Österlen. Det är ett brittiskt bolag som vill leta efter mineralen vanadin, som används i en ny form av batteri som kan lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft.  

Det brittiska företaget Scandivanadium har lämnat in elva ansökningar om undersökningstillstånd i trakten, och två har hittills behandlat och fått ja.

Beskedet väckte reaktion hos politiker, markägare och boende.

För det här har man varit med om förr. 1999. Och då, för 19 år sedan var det ett företag som hette Geoforum som vill undersöka förekomsten av zink i alunskiffret i Skånes berggrund.

Då samlades motståndet under parollen Inga gruvor på Österlen. Namnunderskrifter samlades in, det gjordes dekal som satt på bakrutan på nästan alla bilar och det samlades in namnunderskrifter, som lämnade över till dåvarande miljöminister Kjell Larsson, och näringsministern Mona Sahlin

Hans Alfredsson uppmanade i sitt sommarprat 1999 folk att gå på stödgala på Christinehofs slott där Mikael Wiehe Ulf Lundell Freddie Wadling och många, många fler uppträdde gratis

En av de som var med då var Mats Genberg, reklamare på Österlen. Han är övertygad om att motståndet är lika starkt nu. Och att det inte kommer att bli gruvor på Österlen nu heller.

– Den här delen av Skåne har en skepsis mot överheter och auktoriteter, så det kommer inte att hända. Oaktat  vilka tillstånd de har kommer människor inte att släppa in dem i sina hagar, och jag tror inte att de kommer att hitta människor som vill köra grävmaskiner heller.

Då, 1999, var det en brokig samling som tog täten i kampen – och höjde kritiska röster mot minerallagen. Bland annat greven Carl Piper på Högestad-Christinehof Fidekommis och Tyra Antonia från Mariavall kloster.  

Återigen tar greven täten, med den nuvarande abdessisan vid klostret, Mariavall moder Christa som tar täten.

– Det förstör vår natur för mycket, i en tid som är känslig, säger Moder Christa.

– Vi har ju dessutom många stora naturreservat och Natura 2000områden, säger Carl Piper.

Nu hålls det möten och funderas på hur man ska arbeta för att driva fråga. De lokala politikerna är eniga med greven och abedissan som är övertygade.

– Det här ska inte bli av, säger de båda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista