CSU i motvind inför Bayernval

8:10 min
  • Nästan en vecka återstår till delstatsvalet i tyska Bayern den 14 oktober.
  • I år väcker den bayerska valrörelsen särskilt stor uppmärksamhet eftersom valutgången också väntas påverka regeringen i Berlin.
  • Hör reportage av vår Tysklandkorrespondent Daniela Marquardt.

Till dånande inmarschmusik och taktfasta applåder öppnade CSU sin valupptakt i en konggresshall i München. Men det lyckades bara tillfälligt överrösta de för partiet så olycksbådande opinionssiffrorna.

Sedan några månader förmår de inte längre ta sig över 40-procentstrecket och den gångna veckan var de ända nere på 33 procent. Det som för andra partier vore en drömsiffra är en katastrof för CSU.

Maria Rita Zinnecker sitter i delstatsparlamentet i München och är orolig över att hennes parti ska förlora sin speciella särställning. Under större delen av efterkrigstiden har det konservativa partiet kunnat regera Bayern med egen majoritet.

– Det är CSU som har gjort Bayern till en så framgångsrik region och värnat om våra intressen i resten av landet, säger CSU-ledamoten från sydvästra Bayern. Hon har svårt att förstå den förändrade stämningen med tanke på att det går så bra för kommunerna och för näringslivet.

Men vad är det som är så speciellt med där här partiet och varför funkar inte Bayern som resten av Tyskland? Det är frågor som professorn i statsvetenskap Ursula Münch ofta får svara på, säger hon när vi möts på ett kafé i München. Det är inte  bara utländska journalister som undrar. Många tyska kollegor behöver också hjälp att förstå de bayerska förhållandena, påpekar hon.

Det som utmärker CSU, den kristligt sociala unionen, är att det har flera roller samtidigt, förklarar hon.

– Det är ett regionalt parti som bara finns i Bayern men ändå har inflytande på både nationell och europeisk nivå.

CSU ingår i en partiunion med Angela Merkels kristdemokrater, CDU. Överenskommelsen är att CDU inte konkurrerar med CSU i Bayern och CSU konkurrerar inte med CDU i resten av landet. I förbundsdagen bildar de en gemensam partigrupp och på motsvarande sätt, som en del av den kristdemokratiska partiunionen, finns CSU representerade i Europaparlamentet. Deras politik stämmer överens i stora delar men de är fortfarande självständiga partier. CSU behöver inte, som exempelvis socialdemokrater eller de gröna i Bayern, kompromissa med ett nationellt moderparti, där de olika intressena i Tysklands 16 delstater måste samsas.

– Det har varit CSUs framgångsrecept, i kombination med den starka lokala förankringen, säger Ursula Münch.

CSU finns representerat i minsta by och löper som en röd tråd i den täta sociala väven, som av tradition präglat livet för en stor del av invånarna i Bayern. Man är aktiv i församlingen, medlem i sportföreningen, frivilliga brandkåren och i partiet. På så vis har partihöjdarna i München och Berlin alltid stått i direktförbindelse med gräsrötterna och känt sig legitimerade som den bayerska befolkningens självklara företrädare.

Men med den stora strömmen av flyktingar och migranter 2015 följde också en stor omskakning av det politiska landskapet, i Tyskland och runt om i Europa. Nya konfliktlinjer drogs upp inom partierna. Hur humanitär eller hur restriktiv skulle man vara, var frågan.

– För konservativa partier, som betonar sin kristna värdegrund, är den inre konflikten särskilt svår, enligt Ursula Münch, och mellan de tyska kristdemokraterna öppnades djupa sprickor.

För det mer konservativa CSU var det ofattbart hur systerpartiets ledare och förbundskansler Angela Merkel hösten 2015 kunde styra i en riktning som inte alls stämde överens med den betydligt mer restriktiva hållning som båda partier i unionen dittills varit överens om.

Det skakade om CSUs självbild. Där ingår sedan länge att det inte får finnas plats för ett demokratiskt legitimerat parti till höger om dem. Men så kom Alternativ för Tyskland och tog i förbundsdagsvalet för ett år sedan ett jättekliv in i parlamentet med drygt 12 procent av rösterna, många från besvikna kristdemokrater inte minst i Bayern. För CSU och partiledaren Horst Seehofer var det helt och hållet Angela Merkels fel.

Sedan 2015 har han gång på gång tagit avstånd från Merkel, kritiserat och öppet förnedrat henne. Men det övertygar inte motståndarna till Merkels politik eftersom Seehofer och hans parti samtidigt är en del av hennes maktbas, och det har öppnat upp fältet för AfD.

– De sätter fingret på den ömma punkten och ifrågasätter Seehofers trovärdighet. Uttryckt i valaffisch-jargong heter det: Vi håller vad CSU lovar.

Missnöjda CSU-väljare till höger, röstar hellre på det främlingsfientliga orginalet AfD. Men också de mer liberalt sinnade CSU-väljarna vänder partiet ryggen och går till de gröna som har fått oväntad medvind och seglat upp som näststörsta parti i opinionsmätningarna.

Som inrikesminsiter för hela Tyskland sedan i våras har Seehofer anklagats för att främst fokusera på sånt som kan gynna CSU i det kommande delstatsvalet. Han har drivit sin linje så envist att det har lett till allvarliga regeringskriser och opinionseffekten har blivit den motsatta, ännu svagare stöd. I München är man redan i full färd med att peka ut ansvariga för det befarade valresultatet på söndag.

I en tv-intervju rabblar Bayerns regeringschef, Markus Söder, upp alla bråk som har sysselsatt koalitionsregeringen i Berlin de gångna månaderna. Alla vet att han egentligen talar om sin partikamrat, som också är hans värste rival, Horst Seehofer.

Med några dagar kvar till valet skyller Söder och CSU-ledningen i Bayern alla brister på inkapabla politiker i Berlin, för att själva lysa som den effektiva CSU-regeringen i det välmående och välordnade Bayern.

69-årige Horst Seehofer säger själv att han fortfarande har ett stort verk att fullborda. Men många är övertygade om att hans dagar som inrikesminister är räknade.

– För CSU är Horst Seehofer den perfekta syndabocken, hävdar statsvetarprofessorn Ursula Münch.

För Angela Merkel och Berlin-regeringen skulle det innebära efterlängtad arbetsro om han lämnade. Alla partier i den bräckliga koalitionen behöver visa att de kan regera och inte bara bråka om de ska vinna tillbaka förlorat förtroende.

På CSU-mötet är Maria Rita Zinnecker orolig inför förändringarna som väntar efter valet i Bayern. Vad som förändras, återstår att se. Men CSU, som länge varit Bayerns statsbärande part kan inte längre ta något för givet.

– Nu måste vi kämpa för varje röst, säger CSU-politikern.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista