Egypten stoppar migranter från att ta sig över Medlehavet

11 min
  • Egypten har fått beröm av EU för att man lyckats stoppa flyktingar och migranter från att ta sig över Medelhavet

  • Egypten bromsar migrationen mot Sudan och Syrien, har en effektivare kustbevakning, och driver en nationell kampanj.
    Men det har inte gjorts mycket för att skapa jobb.

  • Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat smugglare, ansvariga på egyptiska myndigheter och återvänt till tonåringen Saad.

    För två år sedan överlevde Saad en olycka på Medelhavet där
    450 människor drunknade. Då sa han att han skulle göra ett nytt försök. men när vår korrespondent besökte hans hem i en liten by där Nilen möter Medelhavet, låg han och sov.

Hör när Cecilia Uddén träffade Saad för två år sedan

När jag kommer hem till Saad vid 2 tiden på eftermiddagen ligger han och sover. Pappan tar emot och säger: du får väcka honom själv om du vill prata med honom, vår relation är inte så bra.

Det har gått två år sedan Saad överlevde båttragedin i Rosetta där 450 migranter drunknade. Saad var då 17 år, han hade försökt åka till Italien som minderårig, och då för två år sedan var det som om han fortfarande var hög på att han överlevt, han skulle göra nya försök, sa han.

Nu när har han fyllt 19 och tillförsikten han hade för två år sedan har vänts ut och in - och på avigsidan med sömndruckna ögon känner han inte att han har någon framtid alls.

Jag är misslyckad, säger Saad. Jag har svikit min pappa, det finns de som är mycket yngre än jag som lyckats ta sig till Italien och kan skicka hem pengar till sina föräldrar. Vad gör jag? sover på dagarna och bråkar med pappa eller slåss och sparkar sönder möblerna när jag är vaken.

Skuldtyngd och samtidigt förbannad pratar han om att han inte lever upp till sitt ansvar. När jag träffade honom tillsammans med pappan för två år sedan var det svårt att inte känna ilska mot en knappt femtioårig far som uppmuntrar sin son att riskera livet på Medelhavet samtidigt som han hostade, tände cigarett efter cigarett och sa att han var för gammal för att arbeta. Nu talar de knappt med varandra längre, far och son.

Men Saads olycka och håglöshet är samtidigt Egyptens framgång internationellt. EU berömmer Egypten för att man lyckats hejda flyktingströmmen över medelhavet och den ansvariga på kommittén för hindrandet av illegal migration, ambassadör Naela Gabr, säger att Egypten har lyckats det är militärens förtjänst att Egyptens lyckats.

Vi har skapat de institutionella mekanismerna för att förhindra migrationen säger hon, min kommitté mot illegal migration direkt underställd regeringen och så samarbetar vi med 26 ministerier.

När det gäller migranter från Syrien Sudan Eritrea som använder Egypten som transitplats, så gör vi klart att vi inte vill att de stannar, vi har en befolkning på 100 miljoner, hög arbetslöshet och fattigdom, Egypten är inte en destination, utan vi försöker skicka hem dem eller skicka de vidare med hjälp av IOM, säger Naela Gabr. 

Vi arbetar med upplysningskampanjer för att få unga människor att förstå att livet i Europa inte är något paradis även om de lyckas komma dit, säger hon, för problemet är att de som når Europa aldrig skulle erkänna hur hårt livet är där eller att de kanske hamnat i fängelse.

På väggarna här på utrikesdepartementet stora banderoller där det står: du har ett val. Egypten är din framtid.
En slogan unga egyptier som Saad Qemri hånskrattar åt. Saad Suckar och säger: det finns inga jobb, inga. jag är utbildad bilmekaniker men kanske får jobb som springpojke för motsvarande 30 svenska kronor om dagen.

Ambassadör Naela Gabr medger att det stora problemet inte är upplysningskampanjer utan arbetstillfällen. Vi försöker, säger hon.

Det kommer att bli bättre när turisterna återvänder och investeringarna rullar in, säger Naela Gabr svävande, men hon kan inte låta bli att också kritisera de unga arbetslösa egyptierna och insinuera att de är lata kräsna och fantasilösa. Om syriska flyktingar kan överleva i Egypten genom att sälja matvaror på gatan, varför skulle då inte våra unga egyptier kunna det, säger hon?

De saknar en initiativ och en anda av innovation, säger Naela Gabr samtidigt som hon säger att smugglarna däremot, de är innovativa.

Jag har själv sett dem, säger hon, de har sina egna caféer där i Rosetta.
Det stämmer, på en gammal smuggelbåt, nu omgjord till café, träffar jag en av människosmugglarna, vi kan kalla honom Hamdi, vi sitter på solen på övre däck medan reparationer på nedre däck gör att båten vibrerar av bankande. Och Hamdi berättar att för ett par år sedan fanns här stora skyltar på kajen där det stod Italien med en pil åt höger och Grekland åt vänster.

Men nu är skyltarna borta, staten har tagit över, som han säger. Kustbevakningen och flottan. Och Hamdi själv har dömts till 7 års fängelse i sin frånvaro. Han säger att han inte var inblandad i båten som sjönk för två år sedan, men efter den tragedin, genomfördes en massrättegång där alla kända smugglare dömdes.

Hamdi har lyckats hålla sig gömd och affärerna fortsätter, säger han. Men det är långt färre migranter som söker upp oss, kanske tio i månaden, jämfört med hundrafemtio i veckan - och vi tar dem till Libyen, inte Italien.

Och från Libyen smugglas de vidare till Italien, säger Hamdi. Den sträckan tar han inte ansvar för.

Han har själv gjort resan över till Italien 12 gånger - sex från Egypten, sex från Libyen, men det är flera år sedan nu. Jag frågar varför han inte stannade i Italien när han ändå var där, istället för att sänka båten, låta sig gripas och deporteras tillbaka till Egypten. Jag tjänar mer pengar här, svarar han, förr bodde vi 12 personer i ett rum, nu äger jag en fastighet med fyra lägenheter på 110 kvadratmeter styck.

Men de gyllene åren är förbi Trots att han är efterlyst och dömd i sin frånvaro, kan han sitta här på båtcaféet och ösa socker i sitt te. Bankandet från nedre däck gör att bordet vårt vibrerar där min mikrofon ligger gömd under en sjal.

Jag är orolig att vi drar till oss uppmärksamhet, men Hamdi verkar inte rädd att han ska gripas, jag bär aldrig med mig ID-handlingar säger han, om någon frågar mutar jag dem, på samma sätt som jag mutar kustbevakningen när mina båtar ska ut. Det finns ingen som inte låter sig mutas i Egypten, alla behöver pengar, säger smugglaren Hamdi, en egyptier med initiativförmåga.