Vaccinmotståndare ”No vax” demonstrerar emot den nya italienska lagen som gör tio vaccinationer obligatoriska för alla barn. Demonstranterna vill att vaccinationer ska vara frivilliga.
Vaccinmotståndare ”No vax” demonstrerar emot den nya italienska lagen som gör tio vaccinationer obligatoriska för alla barn. Demonstranterna vill att vaccinationer ska vara frivilliga. Foto: Margareta Svensson, Sveriges Radio.

Vaccinmotstånd och politik går hand i hand i Italien

8:33 min
  • I år har Europa haft det största mässlingsutbrottet på många år, samtidigt som vaccinmotståndet ökar. Italien hör till de länder där många avstår från att vaccinera sig och därför införde den förra regeringen tio obligatoriska vaccinationer, varav mässlingen är en, för alla barn.
  • Men obligatoriet har ifrågasatts och vaccinfrågan blev en valfråga som fortsätter att väcka starka känslor.
  • Hör reportage av vår Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson som har träffat demonstranter i Bologna.

En upprörd diskussion mellan två kvinnor på gatan i Bologna handlar om vaccinationer:

– Det finns inget samband mellan vaccinationer och autism säger den ena.

– Jaså har de sagt det på tv? säger den andra. Den första kvinnan hänvisar till vetenskapen, men blir arg och går därifrån.

Till och med den första oktober i år hade 2246 människor insjuknat i mässlingen i Italien, barn såväl som vuxna. Sex personer har dött. De var inte vaccinerade, eller hade fått bara en dos vaccin istället för två.

Världshälsoorganisationen hoppas kunna utrota mässlingen med hjälp av en global vaccinationskampanj. Men då måste vaccinationsgraden öka, helst till 95 procent. I Italien var 92 procent vaccinerade mot mässlingen ifjol. Därför beslutade den förra regeringen om tio obligatoriska vaccinationer för alla barn. Men det beslutet har mötts av protester.

"Libertà – Frihet!" skanderar orangeklädda demonstranter i Bologna. På banderollerna står det "Med hälsan skämtar man inte – för friheten att välja". Anti-vaccinationsrörelsen i Italien kallas "no vax" eller "free vax" och det finns många barnfamiljer bland de som protesterar emot den tvingande italienska vaccinationslagen. Men vad de protesterar emot skiljer sig lite från person till person.

Giacomo Rampone har rest 20 mil från Brescia till demonstrationen i Bologna tillsammans med sin familj.

– Vi följer inte lagen just nu, säger han.

Giacomo Rampone har fyra barn mellan 5 och 14 år. Han och hans fru har hittills aktivt beslutat vilka vaccinationer barnen ska ha, men eftersom de inte får välja längre, så har de beslutat att vara hemma med barnen istället.

– Vi håller på att undersöka vilka riskerna är, säger han.

Barn upp till sex år som inte är vaccinerade ska inte få börja i förskolan eller skolan. För äldre barn kan det bli böter på uppemot 5.000 kronor om man avstår från att vaccinera. Trots att lagen har skjutits upp, så följer vissa kommuner redan de bestämmelserna.

Konflikter har uppstått mellan föräldrar som vaccinerar sina barn som anser att de som inte vaccinerar, utsätter deras barn för risker. Men Giacomo Rampone är orolig över att det inte görs några individuella kontroller av om barnen tål vaccinationerna eller inte.

Bland demonstranterna blandas oro med motstånd mot vetenskap. Ja, jag hinner knappt säga ordet "vetenskap" innan jag blir överröstad.

Severio Da Bello vill veta vilken vetenskap jag pratar om – är det den som läkemedelsindustrin har godkänt?

Jag får ett flygblad i min hand där det står att det inte existerar några epidemier av mässling och hjärnhinneinflammation, och att mängden metaller som ingår i vaccinerna är farliga. Det står även att sambandet mässlingsvaccin och autism är ett ämne som inte får diskuteras i Italien.

De som delar ut flygbladen vill inte eller kan inte svara på frågor om innehållet, mycket är felaktigt.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är metallmängderna i vacciner inte farliga. Och den så kallade Wakefieldrapporten som visade på ett samband mellan mässlingsvaccin och autism har visats vara falsk.

Marcello Panchetti från Florens ifrågasätter vetenskapen och det han kallar för "läkarklassen".

– Hur kan det komma sig att diabetes och cancer ökar men vetenskapen aldrig ställs till svars? Vi måste kunna begära resultat från läkarna som från alla andra, anser Marcello Panchetti.

Han har en vit läkarrock på sig och håller en skylt där det står "Jag är min egen läkare". Han anser att bara han själv kan avgöra hur han mår. Han är noga med vad han äter och menar att kroppen oftast läker sig själv.

Lagändringen gjorde vaccin till en fråga i den italienska valrörelsen i våras. Båda de nuvarande regeringspartierna La Lega och Femstjärnerörelsen fångade upp frågan. Men vad som många väljare tycks ha uppfattat som kritik av vaccinationslagen var främst kritik mot obligatoriet, och det enda beslut regeringen har enats om nu är att skjuta upp obligatoriet fram till januari nästa år, vilket möttes av besvikelse från vaccinmotståndarna och en stark kritikstorm från oppositionen.

Det är ännu längre norrut, i Bolzano i Sydtyrolen, som det italienska vaccinmotståndet är allra störst. Här är bara 71 procent av befolkningen vaccinerad mot mässlingen – jämfört med rikssnittet på 92 procent.

Här bland bergen, nära gränsen mot Österrike, finns ett utbrett intresse för alternativmedicin, men det finns flera skäl till den låga vaccinationsgraden. I det lilla samhället Brunico träffar jag Dagmar Regele som är chef för departementet för förebyggande hälsovård i regionen Alto Adige.

– Det förekommer mycket desinformaton, säger hon. Och det hjälper inte precis att politiska rörelser utnyttjar vaccinmotståndet för att vinna röster.

Även i den lokala politiken har den konservativa högern genomfört namninsamlingar emot vaccinobligatoriet.

– Det är svårt att komma med kalla fakta till unga föräldrar som är rädda att deras barn ska ta skada av vaccinerna, säger Dagmar Regele.

Hon håller ändå fast vid att den obligatoriska vaccinationen är nödvändig - åtminstone under en period för att få upp vaccinationstalen. Med hjälp av informationskampanjer försöker man övertyga om att friheten att själv välja måste offras för det gemensamma bästa.

Hon jämför vaccinationsobligatoriet med lagen om säkerhetsbälte i bilar. Du kan klara dig men det är onödigt att chansa.

– Detsamma borde gälla för vaccinationer, anser hon. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att rädda liv, säger Dagmar Regele, chef för departementet för förebyggande hälsovård i regionen Alto Adige.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista