Olof Palmes park i Kulu.
1 av 4
Olof Palmes park i Kulu. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Sibel Özoy driver en delikatessbutik i Kulu.
2 av 4
Sibel Özoy driver en delikatessbutik i Kulu. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström framför den blågula skylten för restaurangen Isvec lokantasi.
3 av 4
Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström framför den blågula skylten för restaurangen Isvec lokantasi. Foto: Sveriges Radio.
Skylten visar var du hittar Palmes Pizza i Kulu.
4 av 4
Skylten visar var du hittar Palmes Pizzeria i Kulu. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Kulu - svensksamhället i Turkiet

7:58 min
  • I centrala Turkiet finns ett samhälle där nästan alla invånare har bott i Sverige eller har familjemedlemmar som bor eller har bott i Sverige.
  • Samhället heter Kulu, ligger mellan Ankara och Konya och där finns både skyltar på svenska, svenska namn på butiker och företag och man hör svenska talas på gatorna.

Det börjar med Olof Palmes boulevard. Den breda vägen sträcker sig genom samhället som är så där typiskt turkiskt med en blandning av äldre hus från 40-talet och 5-6 våningshus från slutet av 70 början av 80-talet.
En bit in i samhället längs boulevarden ligger Olof Palme park. Två ståtliga järnportar leder in i grönområdet med olika träd, buskar, några statyer och en uteservering. På andra sidan boulevarden ligger pizzerian. Palme pizza. Faruk Topcun är ägare, han har just landat efter att ha varit i Sverige.

– Jag har bott utomlands i Sverige i 15 år och jobbat på en pizzeria och tänkte "varför inte öppna en pizzeria i Kulu" och folk, särskilt de som bor i Europa älskar att komma hit och äta.

– Jag hade en pizzeria i Sverige förut, i Haninge.
Han berättar att hans fem syskon är i Sverige. Tre systrar och två bröder.

Menyn inne på pizzerian är klart inspirerad av Sverige. Här finns förutom grillmix, oxfilé pasta och plankstek också pizzorna Malmö, Göteborg och Hüsets Pizza. Och Faruk menar att banden mellan Sverige och Kulu är starka.

– Vi har många människor i Sverige och vi har en bra dialog mellan Kulu och Sverige. Våra band är starka. Människor började resa dit för att arbeta på 60 talet och tog med sig sina löner hem som de investerade här.

Historien om hur de första Kuluborna kom till Sverige varierar. Men det var på 1960-talet. De flesta kom till Sverige för att arbeta inom industrier eller restauranger. Många tänkte att de skulle resa tillbaka hem efter några år men de flesta blev kvar och bara i Stockholmsområdet finns idag omkring 20,000 personer med anknytning till Kulu.

Sibel Özoy driver tillsammans med sin bror en delikatessbutik. De säljer ny slungad honung och baklava som smälter när man får den i munnen.
Hon säger att Sverige är viktigt för Kulu.

– Kopplingen mellan Kulu och Sverige är stark. De flesta härifrån bor i Sverige eller utomlands.

– Den ekonomiska aspekten är viktig. Kuluborna som bor i Sverige kommer tillbaka under sommaren och spenderar sina pengar här och därmed bidrar de ekonomiskt till Kulus goda ekonomi. Trots att den turkiska ekonomin som helhet är rätt svajig påverkar inte det Kulu eftersom affärsinnehavarna här överlever hela året på det som Kulusvenskarna bidrar med under sommaren.

– Kulu har inte påverkats alls av den ekonomiska krisen, här är det inte alls lika illa som i andra städer och samhällen i Turkiet.

En bit in i samhället finns en frisör. Skylten är prydligt textad på svenska. Frisören Kubilay har arbetat i Malmö i fem år och har en tanke med den svenska skylten.

– Anledningen till att jag skrivit frisör på svenska är att under sommaren kommer många unga hit som bor i Sverige. De är osäkra på hur bra frisörerna är här men när jag skriver på svenska förstår de att den här killen vet hur han ska klippa hår.

Mitt emot frisörsalongen jobbar Merve i ett konditori. Just i dag är det lugnt så hon har sin tvååriga dotter med sig på jobbet. Hon är en av få i sin familj som inte jobbar i Sverige.

– De flesta turkar härifrån bor i Sverige. Mina systrar, mina farbröder, mina släktingar, mina kusiner ja det mesta av min familj är där.
 
Utanför på gatan väller skolelever fram. Skolan är slut för i dag. Två tjejer i 16-årsåldern skyndar fram med skolväskor på ryggen. En av dem är Zeynep.

– Kulufolk är generellt svenskfolk. Jag vet egentligen inte varför så många åker dit men förmodligen tycker de mycket om Sverige.

– När svenskfolket kommer under sommaren ser man deras närvaro tydligt och de kommer med pengar så de är verkligen populära här.

Hon berättar att Kulusvenskarna ofta har med sig helsvenska vänner och det hon tycker utmärker dom hon har träffat är att de är duktiga på att koka gott ris. Hon uppehåller sig länge vid hur svenskar kokar ris och i detta risland blir jag mäkta förvånad över att det är just riset hon förknippar med svenskar.
Zeyneps kamrat Ezra har också hon släktingar i Sverige, ibland skickar de bilder som gör henne nyfiken på landet säger hon.

– Ibland skickar mina kusiner bilder och de svenska sjöarna verkar vara så vackra. Jag skulle verkligen vilja åka dit och se sjöarna. Här i Turkiet finns ställen som skulle kunna vara fina men som ingen tar hand om men i Sverige verkar folk bry sig, det verkar rent och fräscht.

Olof Palmes boulevard, Palme Pizzeria, Olof Palmes park. Man kan höra svenska på gatorna, här finns svensk frisör, svensk kemtvätt och den svenska restaurangen Isvec lokantasi. Här gick det till och med att rösta i det svenska valet i september.
 
Många hyllar Sverige och de täta kontakterna, men det finns undantag. Kurtulus Kapkac bodde och arbetade i Sverige i fem år. Han ångrar det inte men han kommer aldrig att göra det igen säger han.

– Jag hade ett femårskontrakt med ett företag men även om jag hade blivit erbjuden förlängning hade jag tackat nej. Vi turkar får de hårdaste jobben, de som ingen annan vill ha. Det är egentligen inte särskilt bra betalt och vi blir inte alltid särskilt bra behandlade av arbetsgivare och arbetskamrater så nej, jag skulle aldrig göra om det. Dessutom är det för dyrt att leva i Sverige säger han.

Kurtulus menar också att många av Kulusvenskarna egentligen inte är så rika som de låtsas när de kommer och hälsar på under sommaren. Många hyr dyra bilar som Volvo, BMW och Audi för att imponera på sina familjer men de skulle aldrig ha råd att själva köpa såna bilar, säger han. 
 
Mesut Maslum äger Isvec lokantasi. En typisk traditionell turkisk lunchrestaurang där man kan välja mellan olika färdiglagade rätter eller olika grillspett, kebab som det heter här. Han säger att namnet Isvec, "Svenska" attraherar kunder.

– I varje familj, i varje hushåll finns någon som bor och arbetar i Sverige. Så om något händer i Sverige hör vi det direkt här i Kulu. Sverige är som den närmaste grannen här.

– Sverige är mycket närmare än grannstäder här i Turkiet. Vi känner oss närmare Sverige än tex Ankara och Konya säger han.

Det har blivit dags att lämna svensksamhället i Turkiet. Vi åker ut på Olof Palme boulevard en sista gång och ser i backspegeln hur de blågula skyltarna formade som en svensk flagga till Isvec lokantasi blir mindre och mindre och till slut inte syns längre.
Iye Günler eller Gule gule skulle man sagt på turkiska men här går det lika bra att säga "hej då, ha en bra dag"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista