En serie om att bo

Hur bor folk egentligen? P4 Örebro gjorde 100 hembesök

3:04 min
  • Konstnären Kim har tre hem, han gillar variation. Farhad var hemlös men har hittat ett hem hos Stadsmissionen. Lina lämnade storstan för skogen.
  • P4 Örebros reporter Anna Björndahl har gjort hundra hembesök i länet. I dag sänds avsnitt 100 i "En serie om att bo".
  • Hör henne berätta om serien i Studio Ett.

– Alla bor ju, så det är inte svårt att hitta folk till den här serien, säger Anna Björndahl.

Serien om att bo startade i december 2016 och kom till lite av en slump efter att hon vid ett par tillfällen började prata boenden med folk hon intervjuat.

– Jag träffade en spännande kvinna på ett seniorboende i Örebro. Hon pratade bred stockholmska och stack ut bland de andra i huset, berättar Anna.

Det visade sig att hon "tvångsförflyttats" till Örebro av sin son, som ville ha närmare till sin mamma.

Kort därefter gjorde hon en enkät i Lindesberg och fick följa med en kvinna hem, för att snacka med hennes grannar. På vägen hem berättade hon att hon bodde i sin gamla skola.

– Jag bandade en intervju med henne direkt, om hennes boende. Att hennes gamla skola gjorts om till lägenheter och att hon nu bodde där. Hon var dessutom hemvändare, hade bott på andra platser i Sverige i många år, men nu var hon tillbaka i Lindesberg.

Tillbaka på redaktionen bollade hon idén om att det vore kul att göra en serie om att bo. Sagt och gjort! Sedan dess har hon gjort 99 avsnitt i "En serie om att bo" och det hundrade sänds i dag i P4 Örebro.

Anna har träffat folk som bor med sina vuxna barn, en som bor granne med sin tvilling och en som älskar att renovera. En man har tre hem och en annan har varit hemlös. Någon åker båt till jobbet, en annan sitter i fängelse och någon har en massa dockskåp i vardagsrummet.

– Det är en bra chans att få med människor i radio som annars inte skulle vara med. De kanske inte har något annat som gör att de hamnar i radio, men de har ett intressant boende, säger Anna Björndahl.