Europeisk parlamentskandidat: rumänske Sigfried Muresan

6:50 min
  • Inför valet till EU-parlamentet träffar Sveriges Radios korrespondenter i Europa ett antal europeiska parlamentskandidater från olika politiska rörelser.
  • Deras agerande påverkar ju politiken i EU-parlamentet och därmed även dig.
  • Vi inleder denna serie i Rumänien, där vår korrespondent har träffat en av oppositionens kandidater, den liberalkonservative Sigfried Muresan.

Ett samtal om klimat, migration, och vad Rumänien egentligen ska göra för att förändra situationen för alla romer som tigger på gatorna i Sverige.

Sigfried Muresan är på turné genom Rumänien, i går var han i nordost nära gränsen till Moldavien, i morgon ska han till Transsylvanien i landets västra del.

Vi träffas i lobbyn på ett av Bucharests pampigaste hotell, det byggdes ursprungligen för att husera kommunistpartiets gäster, rummen är enorma och på bottenplan avlöser lyxbutikerna varandra.

Sigfried Muresan är trea på listan för liberalkonservativa NLP som har god chans att bli landets största parti i EU-valet. Partiet är positivt till EU och sitter i EU:s största partigrupp EPP där Sigfried Muresan är talesperson.

– Mitt parti är ett pro-EU parti som kommer kampanja för större integration av EU, att vi ska försvara EU och förklara fördelarna med EU.

Exempel på fördjupat samarbete inom EU kan enligt Sigfried Muresan handla om att bli bättre på att utbyta information för att bekämpa terrorism, och stoppa illegal invandring. Rumänien har motvilligt sagt ja till att ta emot flyktingar som omfördelas inom EU, något flera andra länder i Östeuropa varit starkt emot.

– Vi var inte roade, men vi var beredda att ta emot dom.

För att övertyga de rumänska väljarna om fördelarna med fördjupat samarbete inom EU fokuserar Sigfried Muresan på de ekonomiska resultaten hittills: genom EU:s strukturfonder har Rumänien tagit emot tre gånger så mycket som man betalat, det handlar om 51 miljarder euro totalt.

– Det är viktigt att utrusta rumänerna med bra argument.

– På grund av de EU-investeringar som kommit till Rumänien är arbetslösheten i dag 3,7 procentenheter lägre och ekonomin 13 procentenheter större i dag än den hade varit annars. På landsbygden har fler råd att råd att exempelvis värma upp sina bostäder, säger Sigfried Muresan.

Trots det är Rumänien EU:s nästa fattigaste land och ungefär en fjärdedel av energiproduktionen kommer från kol. Jag frågar om klimatarbetet, har Rumänien samma ansvar som det mycket rikare Sverige att minska utsläppen av växthusgaser?

– Vi har samma ansvar att skydda tillvaron som alla andra länder, det ligger inte i vårt intresse att strunta i miljön i vår närhet. Vi ska inte bara prata om de sektorer som får bära kostnader under omställningen, vi måste också förstå att det skapas möjligheter till tillväxt i andra sektorer när man ställer om, säger Sigfried Muresan.

När jag tar upp frågan om de rumänska romer som sitter på gatan och tigger i Sverige vill Sigfried Muresan hellre lyfta fram de rumäner som arbetar i andra EU-länder.

– De är fysiker, de är läkare, jobbar med it… Men jag talar om romerna, som tigger? Ja, men det jag vill säga är, de antal romer du ser på gatorna i Sverige är bara en liten del av den rumänska befolkningen och är inte representativa för de rumäner som bidrar till tillväxten i europeiska länder.

De romska tiggarna är inte representativa för Rumänien, säger Sigfried Muresan. Å deras utsatta situation skyller han på de styrande socialdemokraterna, det är dom som haft makten största delen av tiden efter kommunismens fall. Hans parti tror att lösning är att satsa på utbildning och integration av den romska minoriteten, säger han.

– Vad är den största utmaningen med romerna? Om du inte är utbildad så kan du inte få ett jobb och då tvingas du tigga. Låt unga romer utbilda sig, det är nyckeln, om du inte är välutbildad kan du inte få jobb.

I Berlin ser jag tyska medborgare sitta hemlösa på gatorna eftersom de inte klarade sig på arbetsmarknaden. Det är inget specifikt relaterat till romerna, men du har rätt detta har hänt i större utsträckning med romerna på grund av deras bristande integration i Rumänien.

Men tiggarna är som sagt bara en lite andel av de rumäner som lämnar landet för att hitta försörjning någon annanstans, hela 15 procent av landets befolkning beräknas bo utomlands, och det stora antal rumäner i arbetsför ålder som lämnar landet i kombination med en åldrande befolkning sätter press på det rumänska samhället - här precis som i övriga EU ska en allt äldre befolkning försörjas.

En av flera lösningar är enligt Sigfried Muresan är att fler äldre ska erbjudas möjlighet att arbeta längre, och få möjlighet att vidareutbilda sig, exempelvis genom att utveckla sin digitala kompetens för att bli mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden, säger Sigfried Muresan.

– De som nått pensionsålder men som vill fortsätta arbeta kanske 2-3 timmar om dagen måste få den chansen. Sen måste vi investera i förebyggande hälsa så att äldre inte blir en börda sjukvården, låt den äldre perioden i deras liv bli lycklig genom att de håller sig friska, säger Sigfried Muresan.

Grannlandet Ungern satsar hårt på att lösa de demografiska utmaningarna med ökat barnafödande, och motsätter sig invandring starkt. Sigfried Muresan är positiv till invandring till EU men vill att den ska vara hårt reglerad, där människor med förmågor som behövs på arbetsmarknaden släpps in.

– Hela Europa behöver migration, men vi måste bekämpa illegal migration och säkerställa att invandringen sker på ett smart sätt där vi släpper in de kategorier människor som har förmågor som behövs och som kan försörja sig, säger Sigfried Muresan.

Många tror att de invandringskritiska, EU-skeptiska partierna på högerkanten kommer gå framåt i EU-valet. Men Sigfried Muresan tror deras inflytande blir ungefär detsamma efter valet, framförallt för att han tror att de kommer få svårt att samarbeta.

– Salvini som leder högernationalistiska Lega Salvini i Italien attackerar väldigt ofta polska och rumänska arbetare och därför kan jag inte se hur italienska eu-skeptiker och eu-skeptiker från Östeuropa ska kunna sitta vid samma bord och enas om nånting, säger Sigfried Muresan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista