STUDIO ETT ONSDAG 15 MAJ

"Fredsprojektet är personligt för mej"

7:45 min
  • Katarina Barley är Tysklands justitieminister och toppkandidat för SPD.
  • Kan hon vända det förlusttyngda partiets svaga opinionssiffror?
  • Reportage av Daniela Marquardt.

Inför EU-valet träffar Sveriges Radios korrespondenter kandidater till Europaparlamentet. Idag har turen kommit till de tyska socialdemokraternas toppnamn Katarina Barley. Hon är Tysklands justitieminister och har gjort en snabb politisk karriär. Inom SPD är förhoppningarna stora att hon ska vända det förlusttyngda partiets svaga opinionssiffror. Vår Tysklandskorrespondent åkte till ett valmöte i staden Magdeburg.

En söt doft av nygräddade våfflor vilar över gamla torget i Magdeburg. Bord och bänkar är utställda som solstrålar omkring en liten runt scen. Men det är ännu glest befolkat. Två damer har just slagit sig ned med våffla och kaffe.

– Det är välbehövligt med en frisk fläkt, nya idéer. Katarina Barley är rätt person, tycker den 66-åriga pensionären Christine Walther. Hon gick med i socialdemokraterna för 25 år sedan, när det hade återuppstått som självständigt parti här i östra Tyskland efter fyra decennier av DDR-diktatur.

Hon och hennes väninna välkomnar en kvinna i toppen på partiets vallista. Efter att SPD förlorat förtroende i val efter val under flera år hoppas de att en ny stil, Barleys stillsamma och lyssnande sätt, ska locka tillbaka väljare och att politiken inte trycks på uppifrån utan rör sig från basen och uppåt. 

Det har fyllts på i bänkraderna men det är inte direkt någon anstormning. Max ett par hundra personer, varav många är partiarbetare. Katarina Barley tar plats på podiet och fångar snabbt uppmärksamheten när hon berättar hur påtagligt fredsprojektet Europa är för henne.

Henne engelske pappa var som liten pojke fascinerad av bombplanen på flygbasen nära hemmet. Hennes tyska mamma var som liten flicka på flykt i krigets slutskede och passerade staden Dresden dagen efter de förödande bombningarna i februari 1945.


Bilden av min pappa som jublar över bombplanen och mamma som var nära att träffas av bomberna, den håller min önskan vid liv att mina barn och kommande generationer aldrig ska kriga mot varandra igen.


Hon beskriver sig själv som europé på två ben, med tyskt och brittiskt medborgarskap. Hennes barn har mor- och farföräldrar från fyra olika länder och hon uppmuntrar ungdomar att utnyttja Erasmus-möjligheterna. Mer än var femte Erasmus-stipendiat träffar sin livspartner under studietiden. Hittills har det fötts över en miljon Erasmus-barn, två av dem är hennes, berättar hon.

Den 46-åriga juristen valdes in i förbundsdagen 2013 och har sedan dess gjort en snabb politisk karriär. Hon har varit partisekreterare och på kort tid två ministerposter.

Under frågestunden kommer frågan som har dominerat den här valrörelsen i Tyskland, klimatet, och specifikt frågan om den omstridda koldioxidskatten. Med Sverige som förebild tycker Barley att man måste sätta ett pris på koldioxidutsläpp men hon har inget konkret svar på hur det ska gå till. Det råder oenighet mellan regeringspartierna, socialdemokrater och kristdemokrater, och inom partierna.
Upphovsrätten på internet är en annan het fråga där Barley, som justitieminister gav Tysklands ja till det nya EU-direktivet samtidigt som hennes eget parti var djupt splittrat om upphovsrättsfilter.

Efter torgmötet är det dags för några selfies. Shania Timpe väntar på sin stund bredvid Katarina Barley.

– Hon gjorde ett väldigt sympatiskt intryck men riktigt övertygande var hon inte tycker den 17-åriga gymnasieeleven som ändå är för ung för att få rösta i år.

Sedan är det dags för nästa möte. Barley hade just satt sig i bilen för att åka iväg men kommer ut igen för en kort intervju.

Det är med blandade känslor hon ger upp sin inflytelserika post som justitieminister för en plats i EU-parlamentet, förklarar Barley.

– Men nu står EU inför så stora utmaningar, att de mest övertygade européerna behövs i Bryssel. Många förstår nog inte vad som står på spel om nationalister och populister får ett större inflytande. Jag vill ge mitt bidrag till att vi får behålla ett fredligt, demokratiskt och mångfacetterat Europa, säger den socialdemokratiska EU-kandidaten.

En fråga som hon vill fokusera särskilt på i parlamentet är en europeisk minimilön. Något som inte får så stort gehör i Sverige, vet hon.

Hon vill bekämpa de låga lönerna, särskilt i östra Europa så att människor inte ska tvingas lämna hem och familj och för att stoppa lönedumpningen. Det ska inte vara samma nivå i hela EU utan 60 procent av medianlönen i respektive land. I Tyskland skulle det innebära en tydlig ökning från dagens nivå strax över 9 euro till 12 euro.

Att de tyska socialdemokraterna har tappat hälften av sina väljare på 20 år är inte minst en följd av att sociala rättvisefrågor kommit i skymundan. Det försöker man ändra efter det svidande bakslaget i det senaste förbundsdagsvalet. Men i opinionsmätningarna har nedgången fortsatt och stödet ligger nu strax under 20 procent. Särskilt här i den östra delen av landet ser det mörkt ut för SPD inför höstens regionalval. Nu är förhoppningarna stora att Katarina Barley ska vända trenden i EU-valet.

– Jag är medveten om läget men jag åtog mig uppdraget eftersom jag gillar att diskutera med människor och att försöka övertyga dem. Förväntningarna är inte betungande, försäkrar hon.

Väljarna vill hon locka tillbaka genom möten och samtal och med sakfrågorna. Den sociala pelaren måste äntligen fyllas med liv, så att människor märker en skillnad i sin vardag, betonar de tyska socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet.

Medan Katarina Barley åker vidare på sin späckade valturné monterar torghandlarna ihop sina stånd. Här är ingen intresserad av samtal, vare sig med eller om Barley och EU-valet.

– Vi måste jobba! Vi är ju i Tyskland, hojtar mannen som bär in osålda blommor i en lastbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista