Studenten som gav HBTQ-människor rätt i Botswana

8:08 min
  • Tidigare i somras väcktes stor uppmärksamhet när Botswana legaliserade samkönat sex. Afrika är en kontinent där omkring hälften av länderna förbjuder det, så symbolvärdet var stort.
  • I Botswanas fall var det landets högsta domstol som förklarade att sett förbud mot samkönat sex bröt mot individens fria rättigheter. En stor seger för gayrörelsen i landet.
  • Och den som låg bakom det hela är en ung spenslig student, som utmanat landets hela etablissemang, och som vann. 

Jag går runt på visning i ett guesthouse i Gaboroni, den 25-årige studenten Letsweletse Motshidiemang är min guide bland jaccuzzipooler och marmorkök. Det här, att marknadsföra boende i huvudstaden är, vid sidan av studierna, vad den spenslige unge mannen ägnar sina dagar åt.
 
Men det här är också mannen som utmanade hela den botswanska regeringen. Och vann, vad det ser ut som. 

– 2016 så lämnade jag in en anonym anmälan till landets högsta domstol som ifrågasatte kriminaliseringen av samkönat sex som funnits i landet sedan kolonialtiden.

Och i juni så förklarade en panel på tre domare han hade rätt. Att uttryckligen förbjuda det stred mot grundlagen eftersom det bryter mot rätten till privatliv, frihet och värdighet, den fann också att förbudet var diskriminerande och att det inte gynnade det allmännas bästa. 
Det var först förra året som han registrerade sin anmälan i sitt eget namn, och det var först då som han blev mer känd utanför landet i första hand. I Botswana är han fortfarande relativt okänd.

– Folk här har inte sett mig i tidningen eller TV, så här är jag inte så känd, säger han.

Varför gjorde han då detta? Varför valde den unge studenten i engelska och litteratur vid universitetet i Botswana att utmana hela regeringen?
 
– Jag gjorde det här för kärleken till mig själv men också för hela gay-kollektivet här. Tidigare, innan lagen upphävdes, så var vi ju kriminella, det vi gjorde bröt mot lagen.

– Jag ville inte bli kallad kriminell i mitt land, jag ville ha landet på min sida. Insikten att jag alltid kommer förbli gay, gav mig styrkan att fortsätta kämpa för våra rättigheter i Botswana.

Vad som är anmärkningsvärt är att Letsweletse Motshidiemang, eller bara ”Lets” som han kallas av sina vänner, skickade in sin anmälan till högsta domstolen, helt själv, utan uppbackning från någon annan eller någon organisation.
 
– Jag har varit konsekvent hela tiden, jag hade aldrig några tankar på att ändra mig. När jag fattade beslutet att lämna in anmälan så gjorde jag det helt själv, för jag ville inte låta andra påverka mig att kanske dra mig ur, så ja, jag har varit konsekvent, har inte varit rädd, jag visste vad jag ville.
 
När så domslutet kom den 11 juni så var det en enorm seger. För Lets, för homosexuella i Botswana, men också en stor seger för HBTQ-rättigheter i Afrika som helhet. Över hälften av länderna söder om Sahara har lagar som förbjuder samkönat sex, så även om Botswana har en befolkning på bara två miljoner så var det symboliskt viktigt.
Hur var det då när nyheten kom, frågar jag?

– Jag var själv då, och blev så glad att jag började gråta. Min familj kontaktade mig och gratulerade. Det var verkligen ett stöd för mig.  Jag var så glad, jag firar fortfarande, säger han.

Det viktiga här, för honom var principen. I Botswana har det sedan tidigare funnits en tolerans för HBTQ-människor, trots lagen som förbjöd samkönat sex.

– Jag ville inte att vi skulle diskrimeras rent juridiskt, äger han. Många här är stödjande, få är våldsamma mot oss. Men vi var tvungna att ändra lagen.

Ett möjligt hot mot lagändringen är riksåklagaren i Botswana som sagt att domslutet kommer att överklagas. President Mokgweetsi Masisi har tidigare uttalat sig positivt för gay-rättigheter, men det är inte osannolikt att frågan kommer användas politiskt inför valet senare i höst.
Men det där är inget som bekymrar Lets. 

– Det har inte påverkat mitt humör. De hävdar att landet inte är redo att acceptera homosexuella, men vi är en del av det här landet.

I framtiden vill Lets arbeta som lärare ute på landsbygden. Det här där han kommer ifrån, en liten ganska fattig, by. Just nu har han ett bokprojekt på gång, en fiktion om en ung fattig pojke från landsbygden, som han hoppas få publicerad.
Han har hela tiden känt ett stöd från sin familj, kanske är det därför han orkat kämpa på och inte tar så illa vid sig av negativa kommentarer om honom i sociala medier till exempel:
 
Vare sig den unge Letsweletse Motshidiemang vill det eller inte, så har han blivit huvudpersonen i en politisk kamp, även om han är mer uppmärksammad utomlands än hemma i Botswana.
Senare i höst är han inbjuden till en konferens i New York.

En mäktig resa för en bondpojke från Botswana som inte
ville ge sig.

Ser han sig själv i frontlinjen för gayrättigheter, frågar jag?

– Ja, säger han. Och stödet utifrån har stärkt mig att fortsätta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista