Journalistmorden i Mexiko

8:21 min
  • Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister som inte är i krig.
  • Tio journalister har mördats i landet under 2019.
  • Lyssna på reportage av Paloma Vangpreecha om journalisterna som riskerar sina liv när de publicerar artiklar som rör organiserad brottslighet likväl som lokalpolitik i Mexiko.

– Det här var kartellen som tvingade bort mig, säger journalisten Omar Bello Pineda.

Vi sitter längst in i på ett café i området Benito Juarez i Mexiko City. På sin telefon visar Omar ett videoklipp på Facebook som visar hur en kartell från hans hemstad Zihuatanejo i delstaten Guerrero skjuter mot en rivaliserande kartell i skogen.

Tio journalister har mördats i Mexiko under 2019. I slutet på juli och början av augusti mördades tre mexikanska journalister på en vecka. En av dem var Edgar Nava Lopez som var Omars kollega. När jag träffar Omar har det bara gått några dagar sen det hände.

– Min kollega ringde och grät och sa att de dödat Edgar tio minuter innan, säger Omar Bello Pineda.

Edgar Nava Lopez sköts ihjäl när han var på väg ut från en barnaktivitet i Zihuatanejo.

– Edgar hade fått hot några månader tidigare och jag frågade Edgar om han inte skulle sticka därifrån, säger Omar Bello Pineda.

Men Edgar hade sagt till Omar att han tagit bort artiklarna som kartellerna bett honom ta bort och att det verkade löst. Men sen blev han mördad.
Omar Bello Pineda flydde från sin hemstad Zihuatanejo till Mexiko City för två år sen. Då hade han blivit kidnappad tre gånger på grund av sin rapportering.

– De ämnen som var känsligast var narkotikahandel och politiken, säger Omar Bello Pineda. Han säger att situationen i Guerrero började förvärras 2007, strax efter att den dåvarande presidenten Felipe Calderon förklarade krig mot knarkligorna.

– Om vi publicerade en artikel om att någon inom den organiserade brottsligheten gripits kunde kartellen komma till redaktionen och säga till oss att ta bort artikeln. Vi frågade aldrig varför eftersom de kom beväpnade, berättar Omar.

– Det spelar ingen roll om man har säkerhetsvakter vid redaktionen. Man måste öppna dörren om de kommer. En gång kom kartellen med en USB-sticka med en text som de tvingade Omar att publicera i sitt namn. En annan gång kom de in beväpnade med AK47:or på redaktionen.

– De letade efter vår chefredaktör men eftersom de inte hittade honom slog de sönder alla datorer. Vi har upplevt flera såna attacker, fortsätter Omar.

– Det är en katastrof, säger Jan-Albert Hootsen.

Han talesperson i Mexiko för den amerikanska organisationen CPJ, kommittén för att skydda journalister. Enligt CPJ så är Mexiko det land i världen där flest journalister har mördats i år: Tio journalister under 2019. I fyra av fallen har CPJ fått bekräftat att motivet varit deras arbete. Nästan inga fall leder till att någon döms för brotten.

– I vissa områden i Mexiko är gränsen mellan vad som är organiserad brottslighet och vad som lokal politik så suddig att det är svårt att skilja dem åt, säger Jan-Albert Hootsen.

– Om du är en journalist som försöker granska lokalpolitik så berör du vid ämnen som den organiserade brottsligheten också är intresserad av, vilket gör det lika riskfyllt för journalisten att bevaka. Lokala myndigheter är de som ska skydda dig och utreda brott men om de också är dem som hotar dig leder det till att journalisten blir helt isolerad utan någon typ av skydd, säger Jan-Albert Hootsen.

– Det enda som jag fått är det här, säger Beatrice Astudillo och tar fram en svart larmknapp från sin handväska.

Hon är journalist från Acapulco och precis som Omar var hon tvungen att fly från sitt hem och bor nu sen åtta år tillbaka i Mexico City.

– Fram till 2011 kunde jag arbeta fritt i Acapulco, berättar Beatrice Astudillo. När hon skrev ett inlägg på sin blogg i början av 2011 där hon kritiserade en lokal politiker fick hon problem.

– Det var något som inte uppskattades av folk runt den politikern.

Hon fick ta emot dödshot och det ryktades om att något skulle hända henne. En dag stod det två män utanför hennes hus och hon förstod att de var ute efter henne.

Hon lämnade sitt hem utan att packa något. Hon sa till sina föräldrar att hon snart skulle komma tillbaka och sen flydde hon. Hon har inte kunnat flytta hem sen dess.

– Jag har svårt att acceptera att jag har blivit tystad. Det här landet har inte alltid varit så här men nu så måste vi vara tysta, vi får inte se något, höra något eller känna något. Vi kan inte acceptera den här situationen, säger Beatrice Astudillo.

Både Omar Bello Pineda och Beatrice Astudillo får hjälp av ett statligt institut som ska hjälpa journalister som är i extremrisk. Enligt organisationen CPJ är nästan 400 journalister just nu på något sätt kopplade till det institutet. Där kan journalister få hjälp att bli förflyttade likt Omar, men många menar att hjälpen som erbjuds inte räcker till.

– Medvetenheten bland mexikanska medborgare om vikten av att skydda pressfriheten inte är särskilt stor, säger Jan-Albert Hootsen.

På caféet visar Omar Bello Pineda kartellernas facebooksidor där de publicerar bilder på avrättade människor, meddelanden till allmänheten och hot till rivaliserande gäng.

– Jag blir ledsen när jag tänker på att den organiserade brottsligheten har mer yttrandefrihet än vad vi journalister har. Det får en att tänka hur det kan det vara möjligt att de här typerna har sina egna kanaler för att kommunicera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista