"Nu orkar jag nog inte mer"

4:55 min
  • Hortons huvudvärk plågar tusentals svenskar och när en ny operationsmetod lanserade för fem år sedan väckte det hopp hos de som drabbats hårdast. 
  • Men nu har alla operationer ställts in.
  • Hör drabbade Nilla Lundgren.

Anledningen till att operationerna inte blir av är att det amerikanska bolag som tillverkar komponenten som behövs har lagt ner. Ingen annan har rätt att tillverka produkten och inga fler operationer kan göras.

En av de som väntade på operation var Nilla Lundgren.

– Jag sjönk till botten, det var land i sikte. Det kändes som om jag låg på botten och inte visste om jag skulle kunna simma upp över huvud taget. Nu orkar jag nog inte mer.

2014 introducerades en ny metod med elektrisk nervstimulering, som gav bra resultat för de allra svåraste Hortonspatienterna.

En liten komponent opereras in i bihålan och vid en attack skickar man med hjälp av en fjärrkontroll ut ström som bryter aktiviteten i nerverna och smärtan lindras eller avtar.

Hans Ericson är överläkare i neurokirurgi på akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är den enda i Sverige gör ingreppet och har hunnit operera 30 patienter. Enligt honom är det bristande lönsamhet som ligger bakom att företaget upphört och han tror att Hortonspatienterna hamnar i kläm eftersom de är förhållandevis få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista