Perpignan och högerpopulisterna

9:02 min
  • På söndag går över 35.000 kommuner till val i Frankrike för att välja borgmästare. Valen är särskilt viktiga för Marine Le Pens högerpopulistiska parti Nationell Samling.
  • Staden Perpignan är en av de städer som partiet särskilt riktar in sig på och har kallats valets bultande hjärta. Staden brottas med säkerhetsproblem och socioekonomiska problem och har sedan sex decennier styrts av den klassiska högern.
  • I Perpignan är nu ett av det högerpopulistiska partiets toppnamn favorit - Louis Aliot. Fanny Härgestam rapporterar från Perpignan.

Söndagen den 15 mars går Frankrikes över 35 000 kommuner till val och väljer borgmästare. Valet är särskilt viktigt för det högerpopulistiska partiet Rassemblement National.

Den sydvästliga staden Perpignan med sina 120 000 invånare är en av RN:s mest centrala måltavlor. Staden brottas med säkerhets- och socioekonomiska problem och har sedan sex decennier styrts av den klassiska högern. Här är nu ett av RN:s toppnamn Louis Aliot favorit.

Bistron är tomt men jo, det är här Louis Aliots möte ska hållas om en kvart, säger mannen bakom baren och lägger till.

– De kanske är lite sena bara?

Han är rakryggad och allvarlig när han varsamt torkar bardisken, serverar mig kaffe och skakar på huvudet åt ovädret där ute.

Väggarna är kala. En klumpig gammal tv-skärm visar vilka filmer som just nu går på bio i Perpignan.

Mannen i baren är ägaren och heter Jean Garcia. Han är bekymrad.

– Folk har inga pengar och stannar hemma istället för att gå ut, säger han.

Han köpte bistron för sju månader sen, efter ett helt livs arbete som murare. Han har jobbat sen han var 11 år och kroppen orkade inte längre. Han ville testa någonting lugnare men kommer nog behöva sälja bistron snart, tror han.

– Det gör ont i mig för jag trodde verkligen att baren skulle funka, men det är samma sak på många ställen i stan, säger han, och Perpignans ekonomi är dålig. Jag hoppas att Louis Aliot kan ge nytt liv till den här stan.

Den känsla som Jean Garcia ger uttryck för är utbredd här i stan. Inför det kommande kommunalvalet ligger Aliot i toppen - enligt en opinionsundersökning tänker 30 procent rösta på honom.

– Här kommer chefen , säger Jean Garcia och nickar mot dörren som går upp. Louis Aliot stiger in.

Man måste ta hand om lokala små problem inte de stora nationella sakerna, man måste ta hand om vardagen.

– Som borgmästare vill jag ta hand om invånarnas vardagsproblem, inte driva några storslagna idéer, säger 50-åriga Louis Aliot.

Han är ett tungt namn inom det högerpopulistiska partiet Nationell samling. Som tonåring på 80-talet engagerade han sig i partiet och har sedan dess stadigt klättrat uppåt. Tillsammans med partiledaren Marine Le Pen, som också var hans partner privat i många år, har han varit drivande i att ge partiet en mer rumsren och kompetent image. Men partiets förflutna som öppet antisemitiskt och rasistiskt avskräcker fortfarande många fransmän.

– Vi har storstädat i partiet, jag och Marine. Nu handlar det om att visa att vi kan styra städer, säger Aliot.

Trots att han fortfarande är parlamentsledamot för Nationell samling så ställer han nu upp i borgmästarvalet som oberoende - för att locka väljare.

Perpignan, en av Frankrikes fattigaste städer där den franska extremhögern historiskt haft starkt stöd, kämpar sedan decennier med dålig ekonomi. Kommersen har flyttat ut från centrum, där många hus är fallfärdiga och droghandeln synlig. Det här vill Aliot komma åt genom att stärka den lokala polisen och renovera centrum.

– Människorna här känner sig övergivna. Du kommer se det med egna ögon när du går runt, säger han.

Vinden har avtagit och den dagliga fruktmarknaden riggats på torget i kvarteret Saint-Jacques, ett stenkast från Jean Garcias bistro.

Ena sidan av torget kantas av halal-slakterier och kaféer med namn som Tunis stjärna och kafé Tanger - en fingervisning om att många invandrare från Nordafrika bor här. Vid ett bord sitter 70-åriga Jociane Tremoulet som kommer till marknaden varje dag för sin dos av syre, som hon säger.

Hon röker sin cigarett, dricker sitt te och önskar förändring för sin stad. Men aldrig genom Louis Aliot, säger hon, med tanke på partiets rötter.

– Det är sant, man är aldrig nöjd med sina folkvalda och vissa säger, vi har aldrig provat Louis Aliot, ge honom en chans, men nej, aldrig, säger Josiane Tremoulet

Gränderna är smala, husen nerklottrade. I ett hörn står resterna av en byggnad som rasat samman. Fönsterluckorna hänger löst, elkablar hänger fritt. I rännstenen ligger matrester och trasiga övergivna möbler. Och på några låga stenstolpar sitter fyra svartklädda kvinnor i tofflor. Det är Antoinette och hennes väninnor som bor i kvarteret.

– Vi ses här varje morgon och småsnackar om barnen, mat, hemmet.

Antoinette är änka sedan fem år, lever på socialbidrag och är ensamstående mamma, mère celibataire. Hon flinar och gör en ordlek, byter mere mot merde som betyder skit.

– Jag är en merde celibataire, säger hon och får dom andra att skratta. Men sedan blir hon allvarlig.

Det regnar in i husen som inte alltid har el. Hon säger att hon ska rösta i kommunalvalet men vet ännu inte på vem, hon vet bara att kommande borgmästare måste renovera hela kvarteret

– Det är hemskt här, ohygieniskt.

Hon oroar sig för sina barn, på öppen gata sker ofta våldsamma droguppgörelser mellan olika klaner.

Plötsligt avbryts vi av skrik från marknadstorget, unga män som kommer rusande, ljudet av sirener.

– Det måste vara bråk mellan drogklanerna, säger kvinnorna och utbyter blickar.

– Det är alltid så här, vi lever i rädsla och osäkerhet, säger Antoinette och försvinner bort i en gränd.

Tillbaka på Jean Garcias bistro och Louis Aliots lilla valmöte. Frågorna handlar om allt från cykelbanor till renovering av centrum. En kvinna påpekar att den sittande borgmästaren visst har försökt renovera centrum. Aliot ser skeptisk ut men medger att pengar visst har spenderats på det.

För Perpignan-borna är det här och nu som räknas. Men för Louis Aliot och hans parti står mer än så på spel.

– Om vi vinner staden Perpignan kan vi sedan vinna i länet och regionen som i sin tur ger oss inflytande på nationell nivå. Men innan det händer har vi många val att gå igenom kommande två år, säger Louis Aliot.