1 av 2
Kristin Göthe
2 av 2
Klas Wolf-Watz

Torsdag 29 december

Programledare: Klas Wolf-Watz och Kristin Göthe

Stämning av staten
Den 20 mars i år sköts 22-årige Daniel Franklert Murne till döds av en polisman. Polismannen har åtalats för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men innan rättegången kommit igång stämmer familjen staten på närmare 1 miljon kronor. Christer Murne, pappa till 22-årige Daniel medverkar.

Tema: Flytten av de statliga verken
Snart börjar den snurra på allvar, flyttkarusellen av 17 statliga verk. Inom loppet av tre år flyttas ca 1.900 statliga jobb från myndigheter i Stockholm till andra orter i landet som kompensation för försvarets nedläggningar, men få av de anställda följer med från Stockholm. Så är det till exempel på Konsumentverket som flyttas till Karlstad. Studio Ett sänder direkt från Konsumentverket. (Kl 16.10 med repris kl 22.15)

Tullens årsrapport
I år har tullen ökat sina beslag av amfetamin och cannabis. Hur går den här smugglingen till och vilka ligger bakom? Medverkan gör Tullverkets chef för brottsbekämpning Eva-Lotta Hedin och Stefan Holmén chef för Cityspan i Stockholm. Reportage av Natasha Lopez.

Vad har påven hunnit med?
Påven Benediktus XVI har suttit åtta månader som påve. Vilka avtryck har han hunnit göra på den katolska kyrkan? Samtal med SR:s korrespondent Alice Petrén.

Siestan avskaffas
Nu går Spanien igenom en smärre revolution när man efter nyår avskaffar siestan för offentligt anställda. Samtal med Petra Socolovsky, frilansjournalist.

Ambassadbygge
I Washington uppförs nu Sveriges dyraste ambassadbyggnad för en halv miljard kronor och marknadsförs under namnet House of Sweden. Ambassaden invigs i oktober nästa år och är enligt en arkitekturkritiker ”den häftigaste byggnaden i Washington sedan indianmuseet” - men är det värt sitt pris? Vår USA-korrespondent Thomas Nordegren har gått husesyn tillsammans med Sveriges USA-ambassadör Gunnar Lund.

Tillbaka till Vivalla
Under året som gått har vi ett antal gånger besökt Vivalla i Örebro. Nu ska vi dit en sista gång för att besöka en grupp kvinnor på Visgatan som träffas regelbundet på kvartersgården. De blev trötta på allt negativt som sagts om Vivalla, och ville stärka gemenskapen mellan områdets kvinnor. Reportage av Lars Ekelöf.

Producenter: Sven Börjesson och Karin Wickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".