1 av 2
Monica Saarinen
2 av 2
Sven Börjesson

Onsdag 25 januari

Programledare: Monica Saarinen och Sven Börjesson

Kommunismens brott
Idag diskuterar Europarådet frågan att fördöma brott begångna i kommunismens namn. Vad en sån resolution skulle innebära ska vi debattera med Henrik von Sydow (m) och Aron Etzler, Flamman. (16:05)

Finsk valrysare
Presidentvalets andra omgång i Finland på söndag blir en rysare. Det står mycket jämnt mellan de båda kandidaterna och för ovanlighetens skull är också de politiska skiljelinjerna mycket tydliga. Reportage av Bengt Lindroth.

Svensk etanolsatsning
Sverige satsar på etanol nu när vi ska göra våra bilar mer miljövänliga. Tusentals bensinstationer ska få etanolpumpar och en rad nya etanolfabriker planeras, men många experter är tveksamma om miljönyttan. Är etanolen en återvändsgränd? Vi sänder från ett lab på tekniska högskolan i Lund. Medverkan av Guido Zacchi och Lars Nilsson, forskare i Lund, Birgitta Johansson-Hedberg, VD Lantmännen och Staffan Johannesson, Volvo.

Palestinska parlamentsvalet
Det verkar som om intresset bland palestinier för att delta i parlamentsvalet idag - det första på 10 år - har varit stort.
P O Holmqvist, dokumentärfilmare medverkar från Gaza stad och Mariam Sherifay, socialdemokratisk riksdagsledamot befinner sig i östra Jerusalem. Vi hör också Carl Bildt, som är internationell valövervakare, om Hamas politiska framgångar.

SAS-strejken över
De strejkande piloterna har nu beslutat sig för att gå tillbaka till arbetet och SAS hoppas nu att man från och med imorgon kommer att ha normal flygtrafik till och från Köpenhamn, men fortfarande råder det delade meningar mellan SAS och piloterna när det gäller själva konflikten. Medverkan av pilotfackets Göran Adbro.

Rwanda-filmare
Göteborgs filmfestival drar igång och utöver filmvisning består verksamheten också av att stödja filmare i utvecklingsländer. Ett av de länder som man valt att satsa på är Rwanda där det idag inte finns några biografer och bara en enda långfilm har gjorts. Men det ska de svenska filmregissörerna Goran Kapetanovic och Martin Widerberg råda bot på. Reportage av Natacha López.

Mera om etanolsatsningen
Hör mer om den svenska satsningen på etanol. Återvändsgränd och Ebberöds bank, säger vissa. Vad säger regeringens expert, Stefan Edman, om detta?

Utnämning av ny domare
Samuel Alito väntas ikväll svensk tid eller senast imorgon väntas utses av Senaten till domare i Högsta Domstolen och det är en viktig utnämning, för det handlar om en person som har stor betydelse för amerikanerna inte minst när det gäller aborter. Medverkan av Thomas Nordegren, SR:s utrikeskorrespondent i Washington.

Producenter: Maria Meschke och Sven Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".