1 av 3
Kristin Göthe
2 av 3
Anders Holmberg
3 av 3
Afghanska muslimer protesterar mot de kränkande karikatyrbilderna

Måndag 6 februari

Programledare: Kristin Göthe och Anders Holmberg

Hela Studio Ett ägnas idag åt det explosiva läge som Jyllandspostens Muhammed-teckningar skapat. 16.05-17.45.

Reaktioner världen över
Protesterna och demonstrationerna sprider sig från land till land och vi rapporterar från bland annat Indonesien, Turkiet och Libanon, Afghanistan och Syrien. 

Vad handlar konflikten om?
Ursinnet sprider sig, land efter land. Vad betyder det att konflikten blir värre och värre och vilka krafter står bakom? Handlar denna konflikt numera om karikatyrerna av profeten Muhammed eller om något helt annat? Samtal med Magnus Norell, FOI och Elisabeth Abiri, statsvetare.

Demonstrationer för yttrandefriheten
Det blir rapporter från den demonstration som är i Stockholm i eftermiddag av muslimer och som arrangeras till stöd för yttrandefriheten.

Muslimer i Danmark
Hör också om känslorna och stämningarna i Danmark, som ju på kort tid gått från att vara ett litet, okänt land långt uppe i norr till att hamna i fokus för hela världen. Reportage av Jens Ericson och samtal med Rolf Jonshöj, politisk redaktör, DR och Lars Dencik, professor i socialpsykologi.

I Danmark har många muslimer fått nog av den senaste veckans våld och i helgen bildade därför moderata muslimer ett nätverk. Även om de flesta av dem är sårade av Jyllandspostens Muhammed-teckningar så menar de också att imamerna i Danmark har eldat under brasan. Reportage av Gösta Lempert.

Svenska politiker om konflikten
Samtal med Lars Ohly, partiledare (v), utrikesminister Laila Freivalds och Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker (m) om hur man samtidigt stödjer Danmark och undviker att öka ilskan i muslimska länder.

Den nya teknikens roll i konflikten
En av ingredienserna i denna konflikt är vad den nya tekniken betytt för att snabbt sprida information - både falsk och sann sådan. Uppgifter har spritts om SMS-kedjor via mobiltelefoner - och Internet gör förstås att bilderna på Muhammed kan ses också i länder där inga tidningar publicerat Jyllandspostens karikatyrer. Samtal med Fredrik Konnander, lärare vid Försvarshögskolan och Thomas Gür, journalist och debattör.

Vem ska agera nu?
Vad skulle kunna få protesterna att klinga av och vilka ska agera? Handlar det fortfarande om uteblivna ursäkter från Danmarks statsminister för vad Jyllandsposten publicerade i september? Samtal med Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker och Per T Ohlsson, kolumnist på Sydsvenska Dagbladet.

Producenter är Helena Giege och Susanne Hobohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".