1 av 3
Peter Welander
2 av 3
Anders Holmberg
3 av 3
Jyllands-Posten Foto: Scanpix/Torben Christiansen

Tisdag 14 februari

Programledare: Anders Holmberg och Peter Welander

Protester i Haiti
Brinnande bildäck och stora protestdemonstrationer under presidentvalet i Haiti: en direktrapport från huvudstaden Port au Prince. Medverkan av Gunilla Kinn, frilansjournalist. 

Jyllands-Posten och de nordiska länderna
Studio Ett diskuterar frågan som håller på att splittra Norden.  Finland väljer att ligga lågt, Norge ber om ursäkt rakt av, Sverige lägger locket på och anklagas för censur medan Danmark envist framhärdar att försvara sin hållning. Det handlar förstås om Jyllands-Posten, yttrandefrihet och kränkta muslimer. Varför agerar de nordiska länderna så olika och vart leder de skilda strategierna? Medverkar gör Per Unckel, Nordiska ministerrådet, Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap, Anne Sophie Liebst, informatör och SR:s nordenkorrespondent Bengt Lindroth. 

Larmrapporten om tsunamin
Flera personer på regeringskansliet fick den allra tidigaste larmrapporten om flodvågskatastrofen och en av dem var finansminister Pär Nuder. Varför reagerade inte fler? Göran Lennmarker och Göran Magnusson, ordförande respektive v ordförande i KU, medverkar.

Studiecirklar
Klyftan mellan bra och dåliga grundskolor ökar i Sverige, vilket Skolverket har visat i ett par rapporter nyligen. En av  orsakerna till skillnaderna är föräldrarna och deras bakgrund och med hjälp av den hederliga, gamla studiecirkeln försöker man nu aktivera föräldrarna. Reportage av Lars Ekelöf. 

Centerförslag om LAS
Är slopad anställningstrygghet rätt sätt att bekämpa ungdomsarbetslösheten? Debatt mellan Jöran Hägglund, partisekreterare (c) och Stefan Carlén, Handelsanställdas förbund.

OS-guldyra
I dag blev det äntligen guld i Turin! Hör om dramatiken kring sprintstafetterna som gav Sverige de första medaljerna i detta OS. Samtal med Gunnar Bolin, SR:s utsände i de olympiska skidspåren.

Parlamentsval i Ukraina
Valkampanjen inför valet  i Ukraina i mars pågår för fullt. Men de politiska partierna har svårt att engagera befolkningen. Den oranga revolutionen tände många hopp men idag råder stor besvikelse, framförallt bland fattiga äldre på landsbygden. Vår korrespondent Maria Persson Löfgren har besökt byn Luka, där misstron mot makthavarna märks men där det också finns de som tror på framtiden.

Producenter: Maria Meschke           Karin Wickström
                      maria.meschke@sr.se   karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".