Systematisk förföljelse

Idag kom BRÅ, brottsförebyggande rådet, med en rapport om hur många svenskar som är upprepat trakasserade eller förföljda av någon - ett begrepp som också kallas för stalkning - det kommer från engelskans stalking.

Och enligt rapporten är det nio procent av befolkningen som någon gång blivit stalkad. Bara förra året var det 130 000 svenskar som blev upprepat trakasserade.

En av dem som har blivit utsatt är Peter. Han blev förföljd av en kvinna som han tidigare hade ett förhållande med.

- Det var det värsta jag har varit med om i mitt liv. Att människor kan göra på ett sådant här sätt mot andra är fruktansvärt, säger Peter, som är med i StudioEtt för att han vill belysa för andra de svårigheter stalkning kan innebära.

Peter heter egentligen något annat. När Studio Ett träffar honom håller han på att packa inför en skidresa med sin äldsta dotter. Nu mår han gott och har ett bra liv men för ett par år sedan var det värre. I samband med en skilsmässa träffade han en ny kvinna. Han blev passionerat försälskad, de köpte hus och flyttade ihop, men efter ett tag märkte Peter att kvinnan började bete sig märkligt. Det tog sig bland annat uttryck mot hans barn.

- Det hände rätt mycket otrevliga saker - trakasserier mot min dotter. Och en så dag fick jag nog av alla konstiga saker och bestämde jag mig för att jag måste hitta ett boende för att skydda mina barn och för att må bra själv.

Peter sa till kvinnan att han ville avsluta förhållandet - han köpte ett nytt hus och flyttade rätt omgående. Men det var då helvetet började. Kvinnan började ringa och sms:a nästan oavbrutet - både hem till Peter och till hans jobb. Under en helg kom till exempel 300 sms och telefonsamtal.

- I sms:en stod det till exempel att ”jag ska döda dig din jävel”, ”din jävla skit”, men samtalen kunde vara allt från att inte prata alls och lägga på luren eller vråla och gapa.

Men trakasserierna stannade inte med telefonsamtal och sms. Kvinnan anmälde Peter till socialtjänsten och sa att han hade ett onormalt förhållande till sina barn. Och hon gick till polisen och sa att Peter hade våldtagit och försökt ta livet av henne. Peter kallades till förhör, men båda anmälningarna skrevs av.

- Jag kände mig otroligt kränkt. Jag har aldrig känt mig så kränkt - att jag inte skulle vara en ordentlig far och inte veta gränserna för hur man sköter sina barn. Av det här mådde jag långt ifrån bra. Företaget hjälpte mig med en psykolog och jag tog hjälp av en advokat och fram till att det här var avskrivet mådde jag otroligt dåligt, berättar Peter.

Efter anmälningarna fick Peter nog. Han polisanmälde kvinnan och fick ett besöksförbud - kvinnan fick alltså inte besöka eller på annat sätt ta kontakt med Peter eller hans barn.

- Jag hade ju under en tid legat om kvällarna och var rädd. Jag hade en hammare bredvid mig i sängen för jag var rädd helt enkelt för att hon skulle komma i natten. Jag visste inte vad som skulle hända. Jag kände mig osäker. Så därför gjorde jag en polisanmälan.

Att bli upprepat trakasserad och förföljd av en person kallas på engelska stalking - ett begrepp som har försvenskats till stalkning - och en person som trakasserar på det här sättet kallas för stalkare. Det finns tre typer av det här förföljelsesyndromet. För det första: stalkning av kändisar, som är det man pratar om mest och som media ofta uppmärksammar, men som är det ovanligaste.

Den andra typen är när en för offret okänd person börjar trakassera - om man till exempel jobbar på en myndighet och fattar ett beslut om en person som då känner sig illa behandlad och därför börjar förfölja den som har fattat beslutet.

Och det tredje, och vanligaste, är stalkning i nära eller före detta nära relationer. Det var alltså det Peter råkade ut för.

Agneta Syrén är koncernsäkerhetschef på Länsförsäkringar. Hon har genom sitt jobb träffat många människor som blivit stalkade. Ett problem med stalkning är att en person som förföljer ofta vet hur han eller hon ska göra för att hålla sig inom ramen för vad som är lagligt.

- Ja, de lär sig var man ska lägga sig. Man lägger sig på gränsen till. Man kanske inte uttalar direkta hot och om man uttalar hot eller ser till att någon annan människa blir rädd, så kanske man ligger på gränsen och man ser till att inte någon annan lyssnar, säger Agneta Syrén, så att det är väldigt svårt att sedan föra i bevisning det här som har inträffat.

Agneta Syrén menar att det har blivit vanligare med stalkning i Sverige, bland annat på grund av internet.

- Med det öppna samhället och det tekniksamhälle vi har är det väldigt lätt att förfölja en person, utan att gå direkt efter den personen. Istället kan man förfölja genom att se vilka spår du lämnar efter dig i cyberrymden eller i offentliga register, till exempel var du bor, vilka fritidsintressen du har, vilken bil du kör, vad du tjänar. Stalkning är den mörka sidan av det öppna samhället, menar Agneta Syrén.

Om man blir utsatt för trakasserier och förföljelse ska man polisanmäla och dokumentera, säger Agneta Syrén. Man ska skriva ned alla telefonsamtal, röstlådemeedelande, sms och annat, så att man har bevis.

Det besöksförbud Peter fick utfärdat på kvinnan gjorde att det blev bättre, och till sist slutade hon att trakassera Peter och hans familj. Det är ett par år sedan nu och idag känner Peter att hans liv är så gott som återställt, men det som hände har gjort honom till en försiktigare människa.

- Tyvärr så har jag blivit inre skadad. Jag har svårt att känna tillit till olika situationer, och kanske till kvinnor i synnerhet. Jag har delvis blivit en annorlunda människa. Jag är i grund och botten en positiv man, men jag har fått trönar som jag aldrig hade kalkylerat med, avslutar Peter.