Torsdag 2 mars

Programledare: Monica Saarinen och Sven Börjesson

Rådet för mänskliga rättigheter
Nu försöker FN att ersätta den tandlösa kommissionen för mänskliga rättigheter. Men varför är USA så kritiskt till detta? Jan Eliasson, ordförande i FN:s generalförsamling medverkar.

Sjukvård utomlands
Alltfler svenskar söker sjukhusvård utomlands, i t ex Tyskland och Finland. Höftledsoperationer, nackskador och canceroperationer är vanliga och kostnaderna ersätts av Försäkringskassan. Regeringen är nu rädd att kostnaderna ska skena iväg - och vill därför inskränka rätten till ersättning för sjukvård i andra EU-länder. Reportage av Susanne Palme.

Morgondagens energikällor
Kolkraft och kärnkraft, är det morgondagens energikällor och är de nödvändiga för att ge Europas konsumenter all den el som behövs? Det diskuteras i dagens Studio Ett som till en del därför sänds från kärnkraftverket i Ringhals, där det just nu och de kommande sju åren, investeras fem miljoner om dagen för att öka elproduktionen.
Kl 16.10 och ca kl. 17.10

Dyr LKAB-pension
Många har reagerat på LKAB-chefen Martin Iverts generösa löne- och pensionsavtal. Avtalet är värt närmare 80 miljoner kronor dom närmaste åren, enligt beräkningar som Ekot har gjort och nu vill regeringen att avtalet omförhandlas.
Björn Sprängare, styrelseordförande LKAB, Sven-Erik Söder, statssekreterare och Björn Elmbrant, inrikespolitisk kommentator Studio Ett medverkar. 17.00

Castros revolution
På Kuba talas det om en slags revolution i revolutionen, men ingen vet riktigt. Den ende som vet är Fidel Castro, som har ställt både regering och kommunistparti åt sidan, i sin strävan att förändra Kuba på ett genomgripande sätt. Reportage av Lars Palmgren.

Krav på adoptivföräldrar
Vilka krav ställs på adoptivföräldrar idag och vilka problem kan de komma att ställas inför? Samtal med Munhi Westin, psykolog och Ingrid Stjerna, adoptionsutredare.

Producent: Maria Meschke 
                  maria.meschke@sr.se