Fredag 10 mars

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

Stockholmsförsöket efter folkomröstningen
Är det stockholmarna eller riksdagen som ska bestämma över trängselskattens framtid? Moderaternas Mikael Odenberg möter miljöpartiets Peter Eriksson.

FredagsgästI vår fredagsintervju möter vi en av pionjärerna i svensk rymdverksamhet, Sven Grahn, fascinerad av rymden sedan barnsben. Varför ska människan åka till månen och Mars, när kommer turismen i rymden i gång och vad väntar bakom hörnet? Lyssna på Sven Grahn, även kallad rymdens Bosse Bildoktorn.

Politik i Kopparberg
Nu stiger den politiska temperaturen i landet eftersom valet närmar sig, men för unga väljare i mindre orter är det inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig med sitt politiska engagemang. I Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen, till exempel, finns inga politiska ungdomsförbund alls. Reportage av Vesna Kitanovic

Ny premiärminister för provinsen Kosovo
I Europas sista krishärd, Kosovo, mitt under de känsliga förhandlingarna om framtiden installeras idag en ny, högst kontroversiell premiärminister, Agim Ceku, för FN-protektoratet. Han var under kriget 98-99 högste befälhavare för UCK-gerillan. Samtal med Shiptar Oseku, kosovoalban, Ljubisa Rajic från Belgrad i Serbien och Camilla Broberg, pressansvarig vid 13:e Kosovostyrkan.  

Matlagning direkt på bilmotorn Det går faktiskt att laga mat under motorhuven. Lisbet Olofsson berättar hur man gör en grenrörspizza. Läs receptet nedan! Reportage av Anton Karis.

Grenrörspizza
- recept
Leta upp ett ställe i motorn att klämma fast matpaketet.
Bred rikligt med philadelphiaost på ett polarbröd (eller liknande).
Lägg på lax (eller annat) samt tomatskivor.
Kläm ihop med ett bröd till.
Rulla in i dubbelt foliepapper så det säkert håller tätt.
Vid vintertemperatur - kör cirka 2 mil, vänd på paketet och kör 2 mil till.
Vid sommartemperatur - åtgår mindre körsträcka.

Buggning
Folkpartiets uppgörelse med regeringen i den kontroversiella frågan om att tillåta avlyssning med dolda mikrofoner, buggning, har lett till en del förvåning från folkpartiets allianskamrater. Diskussion med Johan Linander (c), Johan Pehrson (fp) och Alice Åström (v).

Två år efter terroristbomberna i Madrid
Imorgon är det två år sedan tågbomberna mitt i rusningstrafiken i Madrid och vi har mött offer som fortfarande kämpar för att hitta tillbaka till ett vanligt liv. Reportage av Petra Socolovsky.

Fredagskrönika
Vår krönikör Björn Elmbrant har funderat över problemen med den massiva bevakningen av fågelinfluensan.

Producenter: Maria Meschke           Karin Wickström
                      
maria.meschke@sr.se   karin.wickström@sr.se