1 av 3
På Arbetsförmedlingen Foto: Henrik Montgomery
2 av 3
Översvämning i Gohlis, Tyskland. Foto: AP Photo/Fabian Bimmer
3 av 3
Demonstration i Quetta, 2/4 2006. AFP PHOTO/Banaras KHAN

Onsdag 5 april

Programledare: Monica Saarinen och Kristin Göthe

Översvämningar
Hör Lars Christer Lundin, professor i hydrologi, berätta om översvämningarna i Centraleuropa, där husen står under vatten. Vad beror dessa ständiga översvämningar på?


Liberias expresident inför rätta
Charles Taylor, Liberias fruktade krigsherre, är nu gripen och förd till domstol. Det är första gången en afrikansk ex-president står inför rätta, anklagad för brott mot mänskligheten. Hur effektiva är de tribunaler där de, som misstänks för mass- eller folkmord, ställs till svars? Gäster är Sara Kitabwalla, Läkare utan gränser, Vincent Dahlbäck, SR:s Afrikakorrespondent, Hans Corell, tidigare chef för FN:s rättsavdelning, Lennart Aspegren, knuten till den internationella juristorganisationen ILAC och tidigare domare i tribunalen i Arusha.


Ungdomsarbetslöshet
Trots en ekonomi på högvarv sjunker inte arbetslösheten bland unga. Hur långt räcker de 1000 plusjobb för unga som föreslås i vårbudgeten? Debatt mellan Erland Olausson, vice ordförande LO, Gunvor Engström, Företagarna och Mikaela Mäkinen som är arbetslös.

”Det andra Israel”
Susan Nathan heter en israelisk författare som vid 50 års ålder flyttade från London till Israel, vid den tiden en glödande sionist. I dag tar hon avstånd från sionismen och är en av sitt lands hårdaste kritiker. Hennes bok ”Det andra Israel”; om Israels en miljon araber, har blivit en publikframgång och översatts till flera språk, dock inte till hebreiska. I sitt hemland Israel möts Susan Nathan av iskyla...
#Nära inbördeskrig i Baluchistan
Baluchistan är en provins i västra Pakistan på gränsen till Afghanistan, ett område där det har varit oroligt länge mellan pakistanska armén och rebeller. Den sista tiden har konflikten trappats upp, och det talas nu om risken för ett regelrätt inbördeskrig.


Att vara pervers

Apropå en ny bok i ämnet ska vi också prata sexuella avvikelser. Vad innebär det att vara pervers och var går gränsen för det tillåtna? Samtal med författaren Anna Bäsén och Eva Marie Laurén, överläkare på Rättspsyk.

Producenter:
Maria Meschke                       Helena Giege
maria.meschke@sr.se             helena.giege@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".