1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Maffiabossen Provenzano på affisch i Palermo, Italien
3 av 4
Kutse viltreservat
4 av 4
Maffiledarens bostad

Torsdag 4 maj

Programledare: Anders Holmberg och Johan Wangström

SVT-medarbetare återfunnaDe två SVT-medarbetare som sedan flera dagar tillbaka saknats i Botswana återfanns oskadda på torsdagen. De hade åkt in i Kutse viltreservat och där exploderade deras bil. På torsdagen lyckades de ta sig till en polisstation i utkanten av reservatet. Helen Åström berättar. 16.05

Barns rätt till egna värderingar
Det blir debatt om religiösa förskolor och vad de betyder för integrationen. Socialdemokraten Nalin Pekgul medverkar. Hon riktar idag hård kritik mot förslaget att göra det lättare att starta dagis. Även Sten Tolgfors, riksdagsledamot (m) deltar.
16.10

Splittringen i FN mellan fattiga och rika
De fattigare länderna har stoppat den stora förändring av världsdorganisationen som bl a USA och EU vill göra för att minska byråkratin och ge FN-chefen Kofi Annan mer makt. USA kräver en reform och hotar att stoppa sitt viktiga FN-bidrag. Medverkar gör Per Ahlin, journalist DN, Bonian Golmohammadi, generalsekreterare svenska FN-förbundet, Sara Stenholm, korrespondent USA och Henrik Rosbrandt, FN-delegationen. 16.20

Återkrav av skadestånd
Det var när Uppdrag Gransknings reportage ledde till att den incestdömde Bo Larsson i en ny rättegång friades helt. Brottsoffermyndigheten har krävt att pengarna som dottern fått i skadestånd ska betalas tillbaka. Ett beslut som nu överklagats av dotterns advokat. 17.00

Sicilianska maffian Maffialedaren Bernardo Provenzano greps häromveckan på Sicilien efter att ha gäckat polisen i över 40 år. Men gripandet av denna maffiaboss innebär inte att slaget mot maffian är vunnet. Många befarar att maffian är starkare än någonsin eftersom den verkar i ”det tysta” och främst ägnar sig åt sina lukrativa affärer. Vår reporter Towe Matre har träffat Antonio Ingroia, en av de utredare som minutiöst kartlagt Provenzanos framfart de senaste åren. 

Alternativa banksystem
De livsviktiga penningströmmarna från Rinkeby, Sverige till Mogadishu, Somalia. Pengar från invandrare i väst är mycket viktigare för tredje världen än biståndet. Vår reporter Katja Magnusson har träffat Amina Mohamed Zein och Mona Musa som brukar skicka pengar.

Ny kemisk metod
Smartfresh, gör att frukt kan ha extremt lång hållbarhet. Ett äpple som ser nyplockat ut kan vara ett år gammalt. Livsmedelskedjan ICA har redan sålt äpplen som behandlats enligt den nya metoden.

Producenter: Anders Diamant        Carlos Garat
                      anders.diamant@sr.se  carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".