1 av 3
Peter Welander
2 av 3
Anders Holmberg
3 av 3
Tioårige Bobby

Tisdag 9 maj

Programledare: Anders Holmberg och Peter Welander

Intensivare diplomatisk konflikt
Vår utsända Caroline Salzinger rapporterar från Irans huvudstad Teheran. I FN:s säkerhetsråd fortsätter oenigheten kring hur Irans kärnenergiprogram ska hanteras. Vad styr politiken för Irans främsta försvarare i säkerhetsrådet, Kina. Hör också WWF:s medarbetaren Dennis Palmlin som analyserar framtidens ekonomier.

Europadagen
Runt om i EU firas Europadagen med seminarier, karnevaler och popkonserter. Men vad har EU egentligen att fira? Sedan den nya konstitutionen stoppades av Frankrike och Holland för ett år sedan har EU-pessimismen spritt sig. Alltfler ser globalisering och ökad jobbrörlighet som ett hot och flera medlemsländer vill nu bromsa EU:s fortsatta utvidgning. Har intresset för Europa svalnat också i Sverige? Medverkar gör vice statsminister, Bosse Ringholm, Maria Wetterstrand, mp, Nina Larsson, fp, Jakub Swiecicki, Utrikespolitiska Institutet och Susanne Palme, EU-reporter.

Fallet om handikappade BobbyI småländska Eksjö startade idag rättegången om mordet på 10-årige Bobby. Enligt åklagaren har pojken utsatts för upprepad misshandel, kränkningar och ren tortyr. Hans mamma och styvpappa är åtalade för grovt vållande till annans död. Vems är ansvaret att upptäcka misshandel och övergrepp mot barn? Daniel Rundqvist, reporter, Morgan Johansson, Socialtjänstminister, Olof Hülphers, Jurist, BRIS, och Nils Carlsson, Förvaltningschef, Nässjö.

Skilda världar
När kan och ska man gå i pension? Reportage om bankdirektören som går i pension vid 55 och småföretagaren som jobbar vidare vid 63.

Lettlands ryssar
Vad har hänt med den stora och omstridda ryska minoriteten i Lettland, sedan landet blev EU-medlem för 2 år sedan? Då var behandlingen av den ryskspråkiga minoriteten en stor och infekterad fråga. Idag är läget lugnare. Men till höstens val kan frågan om vem som är Lett och inte på nytt bli en av de hetaste.

Utvalda fotbollsspelare
Vem ska få åka till festen i Tyskland. Hur starkt är laget som Sverige ska skicka till fotbolls-VM? Senare ikväll kommer besked om vilka som får följa med ner till VM-festen i Tyskland i sommar.

Producenter: Per Hylén och Karin Wickström
                     per.hylen@sr.se  karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista