Anders Holmberg

Måndag 15 maj

Programledare: Anders Holmberg och Johan Wangström

Baisse på börsen
Stockholmsbörsen har fortsatt falla idag. Korrigering snarare än krasch enligt analytikerna. Men hur oroliga ska småsparare vara? Och hur påverkas andra delar av ekonomin om fallet fortsätter? Peter Malmqvist, finansanlytiker hos Nordnet medverkar. 16.05

Farliga transfetter lurar i kakorna
Transfetter är ännu en fettyp som oroar och väcker frågor om maten. Varför används detta kemiskt konstruerade fett i snabbmat, kakor och godis? Och hur skadligt är det?
I Danmark får livsmedel inte innehålla mer än 2% transfetter. I USA måste förekomsten av transfett redovisas på förpackningen. I Sverige är det upp till företagen att bestämma hur konsumenterna ska informeras. Gäster är Rickard Bergfors, VD, Karin Bojs, Dagens Nyheter, Wulf Becker, Livsmedelsverket och Lisa Förare Winblad, matskribent 16.10, 22.15

Utrikesministermöte i Bryssel
Idag har Sveriges utrikesminister Jan Eliasson mött sina EU-kolleger för första gången sedan han tillträdde. Det skedde vid ett utrikesministermöte i Bryssel, som handlade om Iran-krisen och om läget i konflikten mellan israeler och palestinier.

Terrorism eller yttrandefrihet
Internationella åklagarkammaren och rikskriminalpolisen har stängt en hemsida i Sverige som använts av den tjetjenska motståndsrörelsen. Polisen tog också servrarna i beslag. Anledningen uppges vara att det på hemsidan - Kavkaz-center - uppviglats till våld och terrorbrott. Servern ägs av den finlandssvenske IT-företagaren Mikael Storsjö, som nu JK-anmält ingripandet från den svenske åklagaren. 

USA kräver publicering av dömda pedofiler 
Vår korrespondent Sara Stenholm om lagen i USA som kräver att myndigheterna publicerar namn och bild på dömda pedofiler och andra sexförbrytare. Vilka är riskerna med ett sådant system? Niklas Långström, docent och forskningsledare vid Centrum för Våldsprevention vid Karolinska Institutet i Stockholm medverkar.

Iraks muséer
Vår reporter Benedicta Cavallin har träffat chefen för Iraks muséer som i kaoset efter invasionen för tre år sedan försvarade sina konstskatter med en påk och ställt frågan, hur mycket av museiföremålen har räddats tillbaka?

Producenter: Helena Giege        Carlos Garat
                     
helena.giege@sr.se  carlos.garat@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista