1 av 3
Peter Welander
2 av 3
Ebba Witt-Brattström.
3 av 3
Li Hellström

Tisdag 16 maj

Programledare: Li Hellström och Peter Welander

EU:s utvidgning
I dag kom besked från EU-kommissionen att Bulgarien och Rumänien får vänta till i höst innan dom får veta om dom får bli medlemmar i EU den 1 januari 2007. Dom måste först reformera sitt rättsväsende och införa hårdare kontroller av slaktavfall bland annat. Samtal med Susanne Palme, EU-reporter på Studio Ett.

Svenska språkets rollDebatten om den s k miljonsvenskan och svenska språkets roll som integrationsfrämjare har rasat på tidningarnas kultursidor den senaste tiden, men vad tycker ungdomarna själva, de som bor i miljonprogramsområdena, om språkundervisningen och svenskans betydelse? Och vad tycker deras lärare om debatten? Vi sänder direkt från Ärvingeskolan i Kista. Florence Lager, svenskalärare, Ebba Witt-Brattström, professor, Mats Wennerholm, Myndigheten för skolutveckling medverkar.

CancervårdenI vår andra timme, hör om kritiken mot cancervården. Hur ska man veta att man får den bästa behandling som finns i landet? Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare och Anders Jonasson, ordf Lungcancerföreningen Stödet medverkar.

Golfbanor
Få människor förknippar en golfbanas välklippta gräsmatta med mångfalden inom djur- och växtriket. Men vid Göteborgs universitet har man nu kommit fram till att just golfbanorna kan gynna den biologiska mångfalden. Som en förklaring till den biologiska mångfalden ses bl a banornas tidigare användningsområde. Reportage av Belma Kratovic.

Irakiskt flyktingläger
Efter diktatorn Saddam Husseins fall för över tre år sedan har dom palestinska flyktingarna i Irak fått det allt svårare. Tidigare favoriserades palestinierna och dom fick fina bostäder och bra jobb. Nu lever många under dödshot och försöker lämna Irak. Men dom har svårt att hitta någon annanstans att bo. En grupp har fastnat i ett flyktingläger i Jordanien strax innanför gränsen mot Irak. Hör ett reportage av Christer Fridén.

HIV i Ryssland
Hör om tystnaden om HIV och AIDS i östeuropa och centralasien, där sprids smittan snabbast i världen. Pia Engstrand, HIV-rådgivare SIDA och Maria Persson-Löfgren, SR:s korrespondent deltar.

Hetslagstiftningen
Och så om den svenska lagen om hets mot folkgrupp, en tandlös lag som lovar mer än den kan hålla, enligt Justitiekansler Göran Lambertz och Sören Andersson, från RFSL, Sven-Erik Alhem, överåklagare Malmö är med.

Producenter: Anders Diamant Karin Wickström
anders.diamant@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista