1 av 2
2 av 2
Li Hellström

Onsdag 17 maj

Programledare: Li Hellström och Ami Hedenborg

Dödshotad politiker
I vår första timme ska det handla om politikern som Holland talar om. Parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali, prisbelönt bl a i Sverige, och dödhotad av radikala inslamister. Nu är hon i blåsväder hennes medborgarskap kan dras in, för att hon ljög om sina asylskäl när hon kom från Somilia. Gäst är Cees van der Weel, journalist på Radio Rijnmond.
Kl 16.05

Latinamerikansk handelsunion
Det finns Europeiska Unionen och Afrikanska Unionen, men hur ser det ut i Latinamerika? Medan de gamla tullunionerna och politiska blocken i regionen befinner sig i kris så har Cuba, Venezuela och Bolivia skrivit under ett eget frihandelsavtal för att skapa en motvikt till USAs inflytande på kontinenten. Vilka ekonomiska konsekvenser kan det här få? Kan andra länder följa efter eller är drömmen om en gemensam latinamerikansk handelsunion omöjlig att förverkliga? Lars Palmgren, SR:s korrespondent, Magnus Linton, chefredaktör Arena, Mauricio Rojas, riksdagsledamot (fp), medverkar bl a.
Kl 16.10

SexualundersökningDet har blivit vanligare att unga har olika sexuella förhållanden, istället för att vara tillsammans med en och samma person. Dessutom anser allt fler att sex och kärlek inte hör ihop längre, visar en ny rapport från Folkhälsoinstitutet. Kristina Ramstedt, från Folkhälsoinstitutet och Maria Bergström, RFSU medverkar. Kl 17.00

Skandiarättegången
Om en vecka kommer utslaget i Stockholms tingsrätt i målet mot den förre Skandiadirektören Lars-Eric Petersson, som åtalats för trolöshet mot huvudman. Det är ett besked som många, inte minst många av de anställda väntar på med intresse. Björn Elmbrant reportage.

Norges nationaldagOch så möter SR:s Nordenkorrespondent Bengt Lindroth det norska kungaparet och undrar hur man gör en kungaintervju? Det norska kungahuset torde vara världens mest folknära monarki och en omistlig del av norrmännens traditionella 17-majfirande.

Anti-homofobidagen
Just i dag för 16 år sedan tog WHO bort sjukdomsstämpeln på homosexuella och därför firas i dag internationella anti-homofobidagen. Över hela världen hålls manifestationer, debatter och fester mot homofobi och hatbrott. I Stockholm hålls en manifestation på Sergels Torg och i kväll kan man gå och lyssna på Stockholms Gaykör som uppträder på Nybrokajen 11. Vår reporter Pernilla Rönnlid finns på plats för att lyssna på repetitionerna.

Trängselskatten
I dag kom en ny SIFO-mätning om synen på trängselskatten i Stockholm. Den är beställd av miljöpartiet och enligt den skulle 62 procent av dom tillfrågade rösta ja i folkomröstningen i höst. Jan Björklund, riksdagsledamot (fp) och Anders Wijkman, EU-parlamentariker (kd) debatterar.

Producenter: Olof Sjölander och Helena Giege
olof.sjolander@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista