1 av 4
Invånarna i Babadan i vulkanens närhet vägrar flytta
2 av 4
Kristin Göthe
3 av 4
Li Hellström
4 av 4
Imam Alis moské

Onsdag 31 maj

Programledare: Li Hellström och Kristin Göthe

I skuggan av vulkanen
Vår korrespondent Nils Horner har träffat några av de människor som bor och lever i närheten av vulkanen Merapi i Indonesien. Vulkanen kan få ett utbrott när som helst. 16.05

Kvinnors situation i turkiska Kurdistan
I går morse kom FN:s speciella rapportör om våld mot kvinnor, till staden Batman i sydöstra Turkiet. Hon ska undersöka varför självmorden ökar bland unga kurdiska kvinnor i området. Uppgifter cirkulerar om att kvinnorna pressas till självmord därför att de anses ha vanhedrat familjen, t ex genom att bli gravida utan att varra gifta. 16.10, 22.15

Läxor i grundskolan
Vänsterpartiet tycker inte att det är nödvändigt att eleverna i grundskolan får läxor. Elever och politiker deltar om det nya förslaget. 17.00

Sunni och shia muslimer i Sverige
Svenska sunni-muslimer får mer pengar från staten än shia muslimer i Sverige. Sunni och shia, de två huvudriktningarna inom islam, har tidivis haft ett ansträngt förhållande, shia som är i minoritet har känt sig förföljda och utsatta. Här i sverige har grupperna dock levt fredligt sida vid sida men kriget i Irak splittrar dem.
På fredag väntas riksdagen klubba igenom flygskatten, som innebär att alla flygpassagerare, får betala 94 kr extra per tur i Europa, det dubbla utanför.

Flygskatt trots hårt motstånd
Den här skatten är det ingen som älskar. Flygbranschen och kommunerna säger nej. Den borgerliga Alliansen är helt emot, socialdemokraterna menar att den här lösningen får duga tills vidare och t o m miljöpartisterna som föreslagit skatten, vill hellre ha en skatt på flygbränsle.

Sommarvärdar
Idag presenterades årets sommarpratare och i studion medverkar Nits Sterk, skådespelerska, komiker och författare samt Mikael Strandberg, äventyrare och upptäcksresande.

Producenter: Maria Meschke               Helena Giege
         
             maria.meschke@sr.se       helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".