1 av 4
Maria Ridderstedt
2 av 4
Anders Holmberg
3 av 4
Ungdomsårens alkoholvanor är viktiga.
4 av 4
Unik klocka av Carl Fabergé såld på auktion för 19,1 miljoner

Torsdag 1 juni

Programledare: Anders Holmberg och Maria Ridderstedt

Tjetjeniens mödrarFörst om situationen i Tjetjenien. Luis Lineo, reporter har träffat ledaren för människorättsorganisationen Tjetjeniens mödrar. Maria Persson-Löfgren, SR:s korrespondent medverkar också.
Kl 16.05

Studenter och alkohol
Just nu sjungs det om studentens lyckliga dar, men för alla slutar det inte så lyckligt. För studenten är en högtid som förknippas med alkohol och för en del ungdomar alldeles för mycket alkohol. Så hur mycket är egentligen ok att dricka och hur ska tonårsföräldrar förhålla sig till alkohol? Och ska man släppa taget när ens barn fyllt 18 och blivit myndigt? Hör ungdomar, föräldrar och proffsen. Joanna Kelly, Tuva Petersdotter, studenter Brännkyrka gymnasium, Paula Liljeberg, chef Maria ungdomsmottagning, Yvonne Andersson-Tenninge, verksamhetschef Kvinnoforum.
Kl 16.10

Haditha massakern
I vår andra timme ska det handla om Haditha-massakern i Irak, där amerikanska marinkårssoldater anklagas för att ha mördat civila och till och med barn. Blir det Irak-krigets Song My som vände opinionen under Vietnam-kriget? Och vad får soldater att gå över alla gränser? Wilhelm Agrell, freds och konfliktforskare, Claes Wallenius, psykolog vid Försvarshögskolan och SR:s korrespondent Thomas Nordegren deltar.
Kl 17.00

Flygskatten
Älskad av ingen, kritiserad av många men varför tog debatten om flygets nya skatt ingen fart? I morgon väntas riksdagen besluta om den, 94 kronor per passagerare och resa inom Europa, dubbelt så mycket till resten av världen. Björn Elmbrant reportage.

Elpriserna
De stora svenska kraftbolagen ska ha agerat gemensamt för att pressa upp priset på el. Kraftbolagen har för stor insyn i varandras verksamheter, anser Konkurrensverket. Marie Granlund, ordförande Näringsutskottet och Johan Öhnell, vd Telge Energi är med.

Rasism i Tyskland
Kan en afrikan röra sig fritt i Tyskland utan att riskera att bli ihjälslagen? Debatten rasar i Tyskland sedan en man med etiopiskt ursprung slogs brutalt ned i
Potsdam i april. Det var ett av flera rasistiska dåd som inför fotbolls VM fått människor att tala om så kallade no-go areas i Tyskland, områden där människor med mörk hy inte bör röra sig. Reportage  av Kristian Åström.                      

Rekordpris för klocka
19,1 miljoner kronor betalade en köpare på måndagen för en hundraårig jubileumsklocka av Carl Fabergé. Klockan i grå och röd granit som tillverkats i början av 1900-talet har silvermonteringar stämplade av Karl Gustaf Hjalmar Armfeldt. Carl-Gustaf Petersén, vd Bukowskis deltar.

Producenter: Anders Diamant        Karin Wickström                    anders.diamant@sr.se      karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".