Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Måndag 5 juni

1 av 3
Maria Ridderstedt
2 av 3
Li Hellström
3 av 3
Många bränder i Östtimor

Programledare: Li Hellström och Maria Ridderstedt

Splittringen mellan öst och väst i Östtimor 
I Östtimor, ett av världens yngsta länder där enigheten om självständighet var så stor, fortsätter idag sammandrabbingar mellan rivaliserande gäng som bränner och plundrar.  Nils Horner, Sveriges Radio asienkorrespondent, deltar från huvudstaden Dili.

Samhällets syn på äldre kvinnor
Hängbröst, åderbråck och åldersnoja - är det så livet ser ut för den svenska tanten? Nej, den stereotypen stämmer inte visar ny forskning. Äldre kvinnor är pigga, stolta och nöjda med sig själva, men man tror sig vara ensam om det. Varför ser man sig själv som undantaget som bekräftar regeln? Hur påverkar samhällets syn på åldrande självbilden? Hör kvinnorna själva om hur de ser på sitt eget och andras åldrande. Medverkar gör bland andra författaren Elsie Johansson och forskaren Clary Krekula.

Övergrepp på barn
Varför är det svårt för personal på dagis- fritids eller i sjukvården att anmäla om de misstänker att ett barn far illa? Trots att de numera har laglig skyldighet att anmäla, så är det inte många som gör det. Medverkan av Maria Hedenström, förskollärare, Gunilla Karlstén, chef för förskola i Västerås och Staffan Olsson, föreläsare. 

Våldtäktslag i Kenya
En ny och redan hårt kritiserad lag i Kenya försämrar möjligheterna för kvinnor att få rättvisa skipad och mörkertalet när det begäller begångna våldtäkter är stort. Samtal med Lotta Sylwander, Unicef-chef i Zambia och Kristina Bolme, sjuksköterska Läkare utan gränser.

Björn Borg fyller 50 år
I Paris pågår tennisturneringen Franska Öppna denna vecka på Roland Garros. För svensk del har det i år gått skralt. Annat var det förr. Och då tänker vi på Björn Borg, som i morgon firar 50 år. Han tog hem titeln som mästare år efter år i Paris. Reporter Alice Petrén.

Sverigedemokrater
Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val någonsion 2002 och kom in i kommunfullmäktige i 30 kommuner. Partiet blev också det klart största partiet utanför riksdagen. Nu talar partiet om nya framgångar och för att få en annan framtoning och hitta nya väljargrupper, bytte partiet häromveckan partisymbol. Reportage av Pontus Mattsson.

Hoodsfredsfestivalen
Vår reporter Pernilla Rönnlid är på plats i stockholmsförorten Alby där Hoodfredsfestivalen pågår som bäst.

Producenter: Carlos Garat och Karin Wickström


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".