z
1 av 3
Al-Quaidas toppman dödad
Kristin Göthe
2 av 3
Kristin Göthe
Li Hellström
3 av 3
Li Hellström

Torsdag 8 juni

Programledare: Li Hellström och Kristin Göthe

Mediernas makt i valet
I en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och samhälles demokratiråd, Mediernas valmakt, kan man läsa att svenska väljare är mindre aktiva i valrörelsen än väljare i många andra länder och de har inte så mycket egen kontakt med politikerna. Statsvetaren Olof Pettersson deltar. 16.05

Romernas situation i Europa
På förmiddagen går de rumänska barnen i skolan, på eftermiddagen kommer de romska om de överhuvudtaget får gå i skolan. Så kan det vara i Rumänien, men vad och hur rapporterar romska journalister där och i andra europeiska länder om romernas situation? Medverkan av bland andra Soraya Post,  ordförande internationella kvinnoorganisationen romska kvinnor, Adam Szoppe, journalist, Sima Milon, lärare, Kjell Albin Abrahamson, journalist Warszawa. 16.10, 22.15. 

Upprorsledare dödad i IrakBeskedet att  jordanske upprorsledaren och terrornätverket al-Qaidas toppman i Irak Abu Musab al-Zarqawi, dödats på onsdagen i en flygattack utanför Bagdad, möttes i Irak med applåder. Medverkan av Jan Hallenberg, professor Försvarshögskolan, Abir Alsahlani, parlamentskandidat och Hiba Daniel, journalist Sveriges Radio. 17.00

Kulturrevolutionen i Kina
I dagarna är det precis 40 år sedan kulturrevolutionen inleddes i Kina. Inom loppet av tio år hade den krävt 8 miljoner människors liv. Vi ska möta en kvinna som genomlevde med alla dess fasor men fick sin ungdom ödelagd. Reportage av Lotta Malmstadt, SR Malmö.

Franska förortsungdomar
Ett halvår efter kravallerna i franska förorter, då hundratals ungdomar greps av polisen, startar idrottsklubbar för att locka ungdomarna från gatorna. Men i illa beryktade förorten Bobigny har inte mycket förändrats. Reportage av Johan Tollgerdt i Paris.

Fildelning
Diskussionerna om fildelningens vara eller icke vara fortsätter i spåren av polisens tillslag mot Pirate Bay, som är en av de populäraste. Är licens på bredband en lösning på problemet med olaglig nedladdning från Internet? Medverkan av Lars Ilshammar, historiker och It-debattör, Rickard Falkvinge, piratpartiet och Helen Rönnmark, marknadschef för IFPI.

Producenter: Maria Meschke       Susanna Einerstam    
                   maria.meschke@sr.se  susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".