1 av 3
Rättegången mot Hagamannen inleds/Foto Patrick Trädgårdh Scanpix
2 av 3
Kristin Göthe
3 av 3
Pia Fridén

Fredag 16 juni

Programledare: Pia Fridén och Kristin Göthe

HagarättegångenI dag inleddes rättegången mot den misstänkte Hagamannen  inför stängda dörrar, för de våldtagna kvinnornas skull. Vad innebär det att möta sin plågoande igen? Ingrid Edfast, SR:s reporter och Gudrun Nordborg, jurist Brottsoffermyndigheten deltar.
Kl 16.05

Fredagsgäst
I fredagsintervjun möter ni P-G Öhrn, kirurg på missionssjukhuset i Tansen, vid foten av de mäktiga bergsmassiven i Nepal. En man som tror att Gud har änglaskaror till sitt förfogande. Hur är situationen för människorna i Nepal, efter vårens oroligheter som slutade med att den enväldige kungen miste sin makt? Vad betyder fredssamtal som premiärministern och Maoistgerillans ledare ska föra? Kl 16.10, repris 22.15

Salsaprojektet
Är ett samarbetsprojekt med mellan brandkåren och sjukvården i Stockholms län. Målet med projektet är att öka antalet överlevande i hjärtstopp, något som 26-årige Niklas Vange oförklarligt drabbades av för ett halvår sedan. Reportage av Pernilla Rönnlid.

Småpartier
I vår andra timme handlar det bland annat om Junilistan, Feministiskt Initiativ med flera småpartier som nu är så små att de knappt märks i mätningarna. Hur ska de få ut sin politik i tid till valet? Nils Lundgren, Gudrun Schyman och Lena Wägnerud, docent Göteborgs universitet medverkar.
Kl 17.00

Krönika
Om att slitas mellan hopp och förtvivlan i fotbollens och i politikens värld handlar fredagskrönika, signerad Björn Elmbrant.

Sowetomassakern
I dag är det 30 år sedan elever i Soweto utanför Johannesburg startade sin protest mot en påtvingad undervisning, en protest som möttes av kulor och tårgas från poliser, och till slut skördade mellan 100 och 500 döda elever. Men en protest som samtidigt var det första steget mot ett nytt Sydafrika. SR:s Afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck rapporterar.

Dokumentär on Ny Demokrati
I morgon i P1 kl 14.03 sänds en dokumentär om Ny Demokrati, Björn Häger, reporter SR, reporter på Ekot då berättar bl a hur det började, och vilken roll media spelade.

Dragspelsmusik
En gång i tiden när Sveriges Radio bara hade musik i Melodiradion då härskade Calle Jularbos dragspelslåtar i landet. I dag är det annorlunda dragspelsmusiken är förvisad till reservaten. Det vill Sverker Stenbäcken ändra på. Anton Karis träffade Sverker Stenbäckens dragspelsorkester en solig förmiddag i Göteborg.

Producenter: Maria Meschke            Carlos Garat
                      maria. meschke@sr.se    carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".