1 av 3
Israeliska pansartrupper/Foto Pedro Ugarte Scanpix
2 av 3
Sven Börjesson
3 av 3
Li Hellström

Onsdag 28/6

Programledare: Li Hellström och Sven Börjesson

GazaremsanI eftermiddag talar vi om den upptrappade konflikten i Mellanöstern. Jan Eliasson, utrikesminister (s) deltar.
Kl 16.05

Oljekommissionens rapport
Är det möjligt att avveckla Sveriges oljeberoende till år 2020 och hur ska det i så fall gå till? Regeringens oljekommission presenterar sin slutrapport. Medverkar gör bl a, kommissionens sekreterare Stefan Edman, Thomas Ögren, presschef på Preem Petrolium och Kjell Aleklett, professor vid Uppsala universitet. Vi sänder från en bensinstation på Hisingen i Göteborg.
Kl 16.10

Gazaremsan oro
Vi fortsätter i vår andra timme bevaka händelseutveckligen i Mellanöstern. Göran Rosenberg, författare och Christer Fridén, SR:s korrespondent är med.
Kl 17.00

Ensamma flyktingbarn
En grupp barn som behöver mycket stöd är dom som kommer hit ensamma och söker asyl. Från den första juli får kommunerna ta ett större ansvar för dom, när Migrationsverket avvecklar sina ungdomsboenden, där barnen kunnat bo. Kommunerna har erbjudits att ta över verksamheten. Hör ett reportage av Vesna Kitanovic och samtal med Lars Olsson, jurist på Rädda Barnen.

Synen på islam
Svenska folket är skeptiskt till islam enligt en ny stor undersökning. Vad beror det på och hur förändrar men attityderna? Zana Mohammad, på ett studieförbund som arbetar mot fördomar deltar.

Våldet i Irak
Våldet underblåses av religiösa motsättningar mellan sunni- och shiamuslimer som har olika politiska grupperingar, och sekterismen uppges kunna i värsta fall leda till Iraks sönderfall. Efter mer än tio år i Sverige som flyktingar återvände Abid och Abir al Salani, far och dotter, till Bagdad direkt efter Saddamregimens fall våren 2003. Reportage av Lennart Berggren.

Producenter: Helena Giege och Sven Börjesson
helena.giege@sr.se sven.borjesson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".