Torsdag 27 juli

Programledare: Päivi Kotka och Therese Larsson

FN sändebud i Mellanöstern
Hur har relationerna mellan FN och Israel påverkats efter de Israeliska beskjutningarna mot den FN-postering, som dödade fyra observatörer. Hör FNs sändebud i Mellanöstern - norrmannen Terje Röd Larsen.

Vargen i valrörelsen
Vargfrågan är mer laddad än någonsin i Dalarna. Invånarna i de fyra kommunerna Orsa, Mora, Rättvik och Älvdalen ska folkomrösta på valdagen om hur de vill att deras politiker ska agera när det gäller rovdjurspolitiken i framtiden. Men folkomröstningen är ifrågasatt och överklagad och sakfrågan , om hur nära människan vargen ska få leva, delar bybor och politiska partier mitt itu. I centrum för debatten står också glesbygdens relation till regeringen i Stockholm. Valbussen sänder direkt från Rättvik i Dalarna.  16.10.

Pepparsprej
Det ska handla om polisens användning av pepparsprej. I Malmö avbröt polisen i förra veckan en facklig aktion med hjälp av det nya vapnet. Var det så det var tänkt när pepparsprejen infördes? Reportage av Kristin Heinonen. Hör Ola Brunnström, ombudsman för syndikalisterna i Malmö, Anneli Bergholm Söder, polis och Dan Holke, jurist på LOs rättsskydd. 17.00

Valet i Kongo
På söndag hålls det första valet i Kongo på 45 år. Hör valövervakare Magnus Carlquist, chef för det svenska biståndet till Kongo.

Öppnade naziarkiv
Världens största arkiv med dokument från Förintelsen ska nu öppnas för forskare och journalister. Mats Deland, historiker, berättar om arkivets värde för forskningen.

Miljöbilen
Vem tog död på elbilen? Det är titeln på på en dokumentärfilm som nyligen hade premiär i USA. Dokumentären har väckt nytt liv i debatten om biltillverkarnas ansvar att producera miljövänligare fordon. Reportage av Claes Andreasson.

Bloggpanelen
Idag ska bloggpanelen diskutera bla justitieminister Thomas Bodström. Ekot har granskat hans tid som justitieminister och kommit fram till att det är många lagar som skärpts under hans tid. Hör Fredrik R Krohman (m), Björn Pedersen (c) och Kerstin Berminge (v) diskutera.


Producenter: petter.ljunggren@sr.se och susanne.hobohm@sr.se