Fredag 28 juli

Programledare: John Chrispinsson och Kristin Göthe

Värmen
Vad blir konsekvenserna av det extrema vädret vi haft i sommar? Hör Beatrice Janzon, korrespondent och Martin Hedberg, meteorolog.

Fredagsintervjun
I fredagsintervjun möter ni en doldis som är en kändis i byggbranschen i Sverige. Kemisten Beatrice Kindembe, född i en liten by i Kongo-Kinshasa.
Hon har nyligen besökt Kongo för första gången sen hon flyttade till Sverige för 15 år sen. Hör Beatrice Kindembe om skoltiden på ett internat med militärisk drill och disciplin och om valet i Kongo, det första demokratiska på över 45 år. 

Fartsyndare
På alltfler vägsträckor runt om i landet är hastighetsgränsen nedsatt till 30 kilometer i timmen. Det är många som inte respekterar 30-skyltarna. Reportage av Elias Vänerlöv.

Hizbollah
Varför är Hizbollahfästen så starka och varför har Israel så svårt att bekämpa dem? Med Magnus Ranstorp, Mellanösternexpert Johan Gärde, religionssociolog.

Pankisidalen i norra Georgien
4000 tjetjenska flyktingar lever i exil i Pankisidalen.  Omständigheterna är svåra. Dalgången har varit i världens blickfång i många år, eftersom den pekats ut som gömställe och högkvarter för rebeller och terrorister, enligt USA och Ryssland. Reportage av Lotten Collin.

Udda muséer
Vi ska till Hönö i Öckerö kommun på västkusten. Som en sista utpost mot västerhavet, på den sydvästra udden, ligger en gammal fabrikslokal. Madeleine Blidberg tar oss på en rundtur i fiskemuséet.

Vad är Stålmannen och är Jon Blund kommunist?
”Superman returns” har premiär i kväll och Jon Blund har hamnat i en dokumentär som visas i SVT lördagkväll. Jannicke Sydstad Jacobsen, regissör och Göran Everdahl, filmkritiker och frilansjournalist reder ut begreppen.

 Producenter: Nils Horner och Britta-Lena Ekström

nils.horner@sr.se och brita-lena.ekström@sr.se