Måndag 31 juli

Programledare: Therese Larsson och Päivi Kotka

Trängselskatten
I dag, måndag, avslutas Stockholmsförsöket med de omdebatterade trängselskatterna. Debatt mellan Kristina Axén-Olin, moderat socialborgarråd och Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.

Stamcellsforskning
Vi diskuterar det etiska dilemmat och pengarna kring den embryonala stamcellsforskningen. Ordet embryonal stamcellsforskning, ett begrepp som vi lärde oss nyligen när president Bush satte stopp för att statliga pengar går till denna forskning och samma beslut fattade sedan EU. Vad får det för effekt egentligen? Samtal med Carina Isinger, provrörsmamma, Karl Tryggvarsson, stamcellsforskare KS, Leif Pagrotsky, utbildnings- och kulturminister, Per Landgren, idéhistoriker och Anders Wedin, styrelseordförande Cellartis.
 

Israel och folkrätten
I helgen dog 54 personer när Israel bombade Qana i södra Libanon, många var kvinnor och barn. Omvärlden har protesterat högljutt medan Israel säger att man hade förvarnat invånarna. Vi diskuterar Israels förhållande till folkrätten med Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg, folkrättsexperten Ove Bring och SR:s utrikeskorrespondent Christer Fridén. 

 
Valbussen i Värmland
Varför bor inte fler i glesbygden där det finns så många möjligheter? Ja, det säger en av alla de holländare som vår reporter träffat i Värmland. Just holländarna har nämligen skapat framtidstro i de värmländska avfolkningsbygderna där 73 småföretag startats av holländare. Reportage av Katja Magnusson. Samtal med Börje Svanborg från ISA.

Fortsatt kritiskt i Darfur
En konflikt som hamnat i Libanons skugga är den i Darfur och nu har situationen dessutom förvärrats. Hör läkaren Katja Wallander som precis kommit hem från området och biståndsminister Carin Jämtin om varför omvärlden inte reagerar kraftigare.
 
Fritidspolitiker
Hur är det att vara engagerad - men ändå stå i politikens skugga? Vi bestämde oss att följa ett antal fritidspolitiker inför höstens val. Först ut är en ung tjej från Eskilstuna, som bestämde sig för att engagera sig politiskt för bara två år sedan: 27-åriga miljöpartisten Sofia Eriksson. Reportage av Karwan Tahir.
 
Producenter:
Petter Ljunggren            Susanne Hobohm
petter.ljunggren@sr.se       susanne.hobohm@sr.se