Torsdag 3 augusti

Programledare: Therese Larsson och Päivi Kotka

Muslimskt toppmöte
Idag har de muslimska ländernas sammanslutning OIC träffats i Malaysia. Högst på dagsordningen stod det pågående kriget i Mellanöstern. Ledare för de 57 muslimska nationerna som ingår i OIC begärde ett omedelbart slut på våldsamheterna. Hör Jan Hjärpe islamolog och Cecilia Uddén SR:s korrespondent i Libanon .

Unga Missbrukare
Missbruket bland unga i Sverige brer ut sig allt mer.
Allt fler och allt yngre fastnar i svåra blandmissbruk, något som det inte alla gånger finns beprövad behandling för.
Vad gör en förälder när tonåringen glider undan och tycker att föräldrarna bara stör? Och hur ska en en tonåring ha styrka och mod att stå emot grupptrycket? Hör Tristan fd missbrukare, Tommy Strandberg verksamhetschef på Beroendecentrum, Paula Liljeberg  från Maria Ungdom, Christina Husmark Pehrsson riksdagsledamot (m), Martin Nilsson, riksdagsledamot (s), vår panel Lee Lewin nattvandrare, Linda Forsgren 15 år och Kerstin som är mormor till en missbrukare.

 

Flyktingmottagningen i Borås
Det finns tusentals flyktingar runt om i Sverige som sitter och väntar på att få reda på vart de ska bo, trots att dom redan har fått uppehållstillstånd.
Många kommuner har tackat nej till att ta emot fler flyktingar så nu saknas 15 000 platser i hela landet.

Ukraina
Viktor Janukovitj har gjort come back i toppolitiken som ny premiärminister. Samma Janukovitj somm den orangea revulotionen gjorde allt för att få bort. Tiotusentals människor samlades vecka efter vecka på torget i Kiev för att protestera mot att han fick bli landets nya president.

Etiopiens gröna guld
I Etiopien kallas det det för grönt guld, i Sverige klassas det som narkotika. Det smugglas in stora mängder Khat i landet, förra året beslagtog tullen nästan tio ton khat.I Etiopien som är ett av världens fattigaste länder är det en jätteindustri som sysselsätter miljoner människor. Vår reporter har besökt den lilla byn Tula.

Kolera
Kolerabakterier har hittats längst hela Sveriges kust.
Nu varnar smittskyddsinstitutet alla med öppna sår för att bada. Kolera låter obehagligt, men hur farligt är det egentligen?

Rasism på Kolmården
Är dansade kenyanska massajer på Kolmårdens djurpark rasistiskt? Det tycker Centrum mot rasism som menar att parken visar prov på rasism när man låter fem massajer vara en del av savannen.

Producenter:
Annika Digréus              Susanna Einerstam
annika.digreus@sr.se        susanna.einerstam@sr.se