Fredag 4 augusti

Programledare: John Chrispinsson och Kristin Göthe

Irak
Finns det risk för inbördeskrig i Irak? Abir Al Sahlani, styrelseledamot i nationella demokratiska alliansen i Irak och Stefan Ring, säkerhetspolitisk analytiker Försvarshögskolan analyserar.

Fredagsintervjun
I Studio Etts fredagsintervju möter ni denna vecka författaren Maja Hagerman. Hon är aktuell med sin nya bok ”Det rena landet” som handlar om konsten att uppfinna sina förfäder. Varifrån kommer föreställningen om den unika svenska folkstammen? Och vad lever kvar av myten som fanns om det rasrena folket i Norden?

Timsfors pappersbruk
Många av de mindre pappers och massabruken i Sverige riskerar att försvinna på grund av höga elpriser och hård internationell konkurrens. Drygt 1000 arbetstillfällen väntas försvinna enbart på de svenska pappersbruken och ett av flera pappersbruk som är på väg att läggas ner är Smurfit lagamill i Timsfors i Småland. Studio Etts reporter Sven Börjesson träffade vd Hans Olof Lind bland de högar av returpapper som så småningom ska bli nytt papper.

Libanon
Libaneser vill söka asyl men får inte besöksvisum. Hör libanesen Moslem Ammouri och Maria Bäckselius, Amnesty.

Friidrotts-EM i Göteborg
Göran Johansson
om Göteborgsandan. Annika Billström medverkar också.

Fågelinfluensa i Thailand
Fågelinfluensan har blossat upp igen i Asien. 164 personer har insjuknat och kontrolleras nu och det råder högsta beredskap i hela Thailand. Vår korrespondent Karin Wickström har besökt en av landets många kycklingfarmer.

Udda muséer
Lars Ekelöf
har besökt VVS-muséet i Katrineholm.

Kärnkraften
Vid centerns valkonvent tog partiledare Maud Olofsson upp kärnkraftsfrågan. Hon vill se en bred politisk överenskommelse om energipolitiken. Medverkande Hans Lindqvist (c)-veteran och Fredrick Federley, CUF.


Producenter: Petter Ljunggren och Brita-Lena Ekström
petter.ljunggren@sr.se     brita-lena.ekstrom@sr.se