1 av 3
Kristin Göthe
2 av 3
Li Hellström
3 av 3
Hjälparbetare i den Libanesiska staden Mashghara. Foto: JOSEPH BARRAK

Onsdag 9 augusti

Programledare: Li Hellström och Kristin Göthe

Irakkriget och demokraterna
Vad händer med debatten om Irak i USA efter att en okänd utmanare besegrade en veteran i demokraternas primärval i Connecticut? Hör Erik Åsard statsvetare.

Lokala folkomröstningar
Dagens 16-timmen handlar om lokala folkomröstningar, flera sådana ska hållas på valdagen den 17 september, bland annat om trängselskatten i Stockholm och om rovdjursfrågan i Dalarna, något som kommunerna inte har rätt att fatta beslut om. Är lokala folkomröstningar alltid en kick för demokratin eller finns det risk för att medborgarna känner sig lurade? Våra gäster Anna-Karin Lundström (s) kommunalråd i Sigtuna, Åsa Romson gruppledare Stockholms stad, Thomas Håkansson (m) kommunalråd i Lomma och Mikael Gilljam statsvetare. 

 

Libanon
Vi ska prata om dom hundratusentals människorna på flykt i Libanon. Hur fungerar hjälparbetet bland förstörda vägar, raserade byggnader och brist på förnödenheter? Hör Sergio Cecchini från Läkare utan gränser, Lars Olvén Räddningsverket i Beirut  Tove Myhrman Rädda barnen i Beirut och Carin Jämtin (s) biståndsminister.

Sex timmars arbetsdag
Det uppmärksammade försöket med sex timmars arbetsdag   lades ner i Kiruna. Fackförbundet Kommunal har trappat ner sitt krav på sex timmars arbetsdag till en vision.
Men i Malå i  södra Lappland har kommunen känt sig tvingad att korta arbetsdagen för dom 120 personer som jobbar inom äldreomsorgen, utan att sänka lönen. Det är ett försök att få ner sjukskrivningarna.

Vapenexporten
Hör Lars Ångström (mp) riksdagsledamot och Maj-Lene Westerlund Panke (s) riksdagsledamot.

Den amerikanska sjukvården
Inom sjukvården i USA har, traditionellt sett, familjemedlemmarna fått vänta utanför akutmottagningens traumarum när ett läkarteam försöker rädda livet på en patient. Men inte på Masachusetts General Hospital i Boston.
Där bjuds mitt i kaoset på akuten anhöriga in för att vara med under behandlingen.

Producenter:
Annika Digréus                    Susanne Hobohm
annika.digreus@sr.se              susanne.hobohm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".