1 av 2
Peter Welander
2 av 2
Li Hellström

Tisdag 22 augusti

Programledare: Peter Welander och Li Hellström

Kongo
Valresultatet i Kongo Kinshasa har utlöst våld och oro.
Samtal med Magnus Carlquist andre man på ambassaden i Kinshasa.

En månad kvar till valet
Studio Ett tisdag handlar om politikernas kamp om väljarna i upploppet. Med vilka budskap ska soffliggare, ungdomar, pensionärer och andra viktiga väljargrupper väckas? Dörrknackning, torgmöten och bloggar eller är det press, radio och TV som gäller?
Hur tänker strateger och kampanjmakare? Vilka är knepen att nå ut? Och hur är det? Ruvar båda sidor på skandalutspel om sina motståndare?
Bland gästerna: Marita Ulvskog, partisekreterare (s), Sven-Otto Littorin, partisekreterare (m), Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation, Stigbjörn Ljunggren, statsvetare och Lena Mellin, politisk reporter, Aftonbladet.

Irans kärnprogram
Idag väntas Irans regim svara på omvärldens krav på att anrikningen av uran ska frysas. Teheran menar tvärtom att anrikningen forsätter. Hör Said Mahmoudi folkrättsexpert, John Rydkvist FOI, och Peter Wallensten fredsforskare.

Rainer Hartleb
Minns ni Jordbrobarnen som filmaren Rainer Harleb  har följt?
Rainer kommer till studion och berättar om sin nya film där vi får möta dem påväg in i medelåldern.

Homoadoption
Umeå kommun har anmälts till HomO, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
Två lesbiska kvinnor ansökte om adoption av den enes biologiska barn, och fick ja till adoptionen.  Men en kristdemokratisk ledamot i socialnämnden reserverade sig. HomO ser resarvationen som diskriminerande och begär skadestånd av Umeå kommun. Reportage av Ingrid Engstedt Edfast med efterföljande debatt med Hans Ytterberg HomO och Lennart Holmlund ordförande i kommunstyrelse i Umeå.

Modernt slaveri
Imorgon firas FN-dagen för slaveriets avskaffande.
Men är det verkligen avskaffat?
Dagens globalisering och rörlighet över gränserna har skapat nya förutsättningar för slaveri, ett slaveri som är grymmare och mer cyniskt än det historiska. Reportage av Kajsa Boglind-Wierup.

Producenter: Susanne Hobohm och Anders Diamant

susanne.hobohm@sr.se   anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".